Nijer'de içme suyu sıkıntısı

- Çöl iklimi nedeniyle büyük kuraklığın yaşandığı Nijer'de halk, su kuyularının önünde kuyruklar oluşturuyor - Cansuyu Derneği Afrika Koordinatörü Ceylan: "Nijer'de su kuyusu açılması için çeşitli kampanyalar başlatacağız"

Google Haberlere Abone ol
Nijer'de içme suyu sıkıntısı

NİAMEY (AA) - ZEKERİYA GÜNEŞ - Dünyanın en fakir ülkelerinden Nijer'de kuraklık nedeniyle içme suyu temininde büyük sıkıntı yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler'in İnsani Gelişme Endeksi'nde 188 ülke içerisinde son sırada yer alan Nijer'de çöl iklimi nedeniyle yaşanan kuraklık gündelik hayatı olumsuz etkiliyor.

Başkent Niamey'de halk, içme suyu temin etmek için kuyuların başında saatler geçiriyor. Nüfusunun yüzde 99'u Müslüman olan ülkede, ramazan ayında iftar saatine kadar su kuyularının önünde kuyruklar oluşuyor.

- Türkiye'den yardım eli

Ramazan yardımı dağıtmak için Nijer'e gelen Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ekipleri, başkentte halkın su kuyuları açılması talebiyle karşılaştı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türkiye'den yardım kuruluşlarının desteğiyle daha önce ülkede su kuyuları açıldığını belirten Nijerliler, içme suyu sıkıntısının giderilmesi için bir kez daha yardım istedi.

Cansuyu Derneği Afrika Koordinatörü Mesut Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nijer halkının bu isteğine kayıtsız kalmayacaklarını ifade ederek şunları söyledi:

''Su kuyularında yaptığımız incelemeler neticesinde ciddi sıkıntılar olduğunu gördük. Bunun acilen giderilmesi gerekiyor. Örneğin insanların kendi ayakları üstünde durabilmesi için mesleki eğitimlerin öncelikli olması gerekiyor. Biz bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli girişimlerde bulunacağız. Ayrıca derneğimizin daha önce başlatmış olduğu kampanyayı güncelleyerek Nijer'de su kuyusu açılması için çeşitli kampanyalar başlatacağız."

Ceylan, Afrika'nın en fakir ülkesi olan Nijer'in sadece susuzlukla değil açlıkla da mücadele ettiğini vurguladı.

Cansuyu Derneği, bu yıl ramazan ayı dolayısıyla Nijer'de yaklaşık bin aileye temel gıda maddelerinden oluşan yardım paketleri dağıttı.

Yorumlar