New York'ta Türklerin bayram sevinci

- Mimar Sinan Camii Derneğinin Sunnyside Gardens Park'ta bir araya getirdiği Türkler, şenlik havasında geçen etkinlikte, Müslüman olmayan komşularıyla Ramazan Bayramı sevincini paylaştı - Şişme oyun parkında eğlenen çocuklara şeker dağıtıldığı, "Karagöz ile Hacivat" gölge oyununun sahnelendiği, Türk kültüründen örneklere yer verilen etkinlikte katılımcılara Türk yemekleri ikram edildi

Google Haberlere Abone ol
New York'ta Türklerin bayram sevinci

NEW YORK (AA) - ABD'nin New York kentinde yaşayan Türklerin Ramazan Bayramı dolayısıyla bir araya geldiği etkinlik şenlik havasında geçti.

Queens bölgesindeki Türkler, Ramazan Bayramı dolayısıyla bölgede faaliyette bulunan Mimar Sinan Türk İslami Kültür Merkezi (Mimar Sinan Camii Derneği) öncülüğünde Sunnyside Gardens Park'ta toplandı.

Çok sayıda Türk'ün Müslüman olmayan komşularının da katıldığı şenlik havasındaki etkinlikte, bayram sevinci New Yorklularla paylaşıldı.

Geleneksel Türk kültüründen örneklerin sunulduğu programda katılımcılara Türk yemekleri ikram edildi.

Çocuklar için şişme oyun parkı oluşturulan etkinlikte, New York'ta yaşayan tiyatro sanatçısı Uğur Uğural, Nasreddin Hoca kostümüyle çocuklara şeker dağıttı.

Ayrıca "Karagöz Everywhere" projesi kapsamında gölge oyunu sanatçıları İbrahim Yazıcı ve Ayşen Darcan, çocuklara "Karagöz ile Hacivat" gösterisi sundu.

- "Queens bölgesinde gittikçe çoğalıyoruz"

Mimar Sinan Türk İslami Kültür Merkezi Başkanı Mehmet Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, artık Manhattan'a dayanan Queens bölgesinin New York'un merkezi gibi olduğunu söyledi.

Queens'te Türklerin gittikçe çoğaldığını belirten Karakaş, ramazan ayında her gün 200-250 kişiye camide iftar verdiklerini anlattı.

Ramazan Bayramı'nın New York kentinde resmi tatil sayılmasına da değinen Karakaş, "Herkesin bayramı tatil, Müslümanların da bayramının tatil olması lazım. Bu güzel bir şey." dedi.

- "Geleneksel hale getirmeyi düşünüyoruz"

Mimar Sinan Camii İmam Hatibi İlyas Gönen ise uzun yıllardır planladıkları bu etkinliği hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Etkinlik alanının özel bir park olduğunu vurgulayan Gönen, "Burayı kiraladık. Amacımız buradaki Türk toplumunu bayram vesilesiyle bir araya getirebilmek, kaynaşmalarını temin etmek. Bunun yanında sadece Türk toplumu değil, diğer milletlerden insanlar da bayram vesilesiyle buradalar. Hatta buraya üye olan Müslüman olmayanların çocukları da buradalar. Böylelikle bizi, bizim bayramımızı tanımış oluyorlar." diye konuştu.

Gönen, bu etkinliği geleneksel hale getirmeyi planladıklarını aktardı.

New York'ta Müslümanların bayramlarının da resmi tatil olmasını yorumlayan Gönen, "Müslümanlar için önemli bir adım, önemli bir gelişme. Buradaki toplumda da Müslümanların var olduğunun kabullenildiğinin işareti." ifadelerini kullandı.

Derneğin yöneticilerinden Necmi Ayten de Sunnyside'ta yaklaşık 300-400 ailenin yaşadığını ve ilk kez böyle büyük bir organizasyon gerçekleştirdiklerini belirterek, "Türkiye'deki gelenekleri burada sürdürmeye çalıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar