New York Times'ın Türkiye'yi karalama makalesi için para aldığı ileri sürülüyor

Dünya genelinde koronavirüs ile mücadelede en başarılı ülkeler arasında gösterilen Türkiye'yi karalama makalesi yayınlayan New York Times'ın bu tür makaleleri para alarak yayınladığı ileri sürülüyor. Öte yandan NYT ile eş zamanlı olarak İstanbul Tabip Odası'nın da harekete geçmesi dikkat çekmişti.

Google Haberlere Abone ol
NYT Türkiye aleyhindeki yazı için para mı aldı?

Dünyanın dört bir yanında koronavirüs ile mücalede örnek olarak gösterilen, yardım talep edilen, başarısının altındaki sırları incelenen Türkiye'ye karşı New York Times gazetesinde karalama kampanyasının bir parçası olarak değerlendirilen bir makale yayınlandı. Makalenin para ile yazdırıldığı ileri sürülüyor. Öte yandan New York Times ile aynı anda Türkiye'de de İstanbul Tabipler Odası ve benzeri bazı kuruluşların makaleye paralel bir şekilde açıklamalarda bulunması dikkat çekmişti.

Makale Türkiye'deki birçok medya kuruluşu tarafından anında "Haber" şeklinde yansıtılarak "delili veya belgesi varmış gibi" yansıtıldı. Ancak gazetede parayla yazı yazdığı ileri sürülen bir yazarın, tahminlerine ve çarpıtmalarına dayanan makalenin aslı astarı hiçbir şekilde yok. Gazetede yer alan makalenini Türkiye'den de bazı basın kuruluşlarından destek bulduğu görüldü. 

New York Times makale
New York Times'ın "Olabilir" gibi muğlak ifadelerle Türkiye'yi karalamaya çalıştığı "paralı makalesi" Türkiye'de birçok site tarafından anında, "Gerçek bir habermiş gibi" kullanılıyor.

 

New York Times
T24'ün New York Times'ta yer alan makaleden çıkardığı haber metni

 

New York Times gazetesinde yer alan makalenin aslında para karşılığında yazıldığı ileri sürülüyor. Konuyla ilgili uzman isimlerden birisi sayılabilecek olan Gazeteci Bora Bayraktar, "Türkçe özet geçeyim. Başkanları tarafından fake news olarak nitelenen Demokratların pravdası ve operasyon gazetesi New York Times Türkiye'de Covid ölümleri ve meselenin ele alınışı ile ilgili belli yerlerden muhtemelen fonlanarak bir makale yazmış. Bunların hiçbir önemi yok." dedi. 

Bayraktar, makaleyi kaleme alan isimlerin parayla bu tür karalamaları yapabilecek kimseler olduğunu belirterek şunları söyledi: Ben sadece genç arkadaşlarımız bunların koca koca isimlerine bakıp da aldanmasınlar diye yazdım. Bu markalar Jeremain Lens gibi, Daniel Guiza ve Leo Franco gibi ismi heyecanlandıran, büyük paralar ödediğiniz fos transferler gibidir.

 

 

Yorumlar