Netanyahu'nun Arap ülkeleriyle "normalleşme" açıklaması

- Filistin Dışişleri Bakanlığı: - “Netanyahu hükümeti ve çeşitli uzantılarının işgali uzatmak, Filistin topraklarını Yahudileştirmek ve hayatta kalma kabiliyetine sahip egemen Filistin devletini var edecek unsurları vurmak için çaba harcadığı bir dönemde, Arap ülkelerini Netanyahu’nun önerisi konusunda dikkatli olmaya çağırıyoruz”

Google Haberlere Abone ol
Netanyahu'nun Arap ülkeleriyle "normalleşme" açıklaması

RAMALLAH (AA) - Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “Arap ülkeleriyle normalleşme” açıklaması konusunda Arap ülkelerini uyardı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Netanyahu hükümeti ve çeşitli uzantılarının işgali uzatmak, Filistin topraklarını Yahudileştirmek ve hayatta kalma kabiliyetine sahip egemen Filistin devletini var edecek unsurları vurmak için çaba harcadığı bir dönemde, Arap ülkelerini Netanyahu’nun önerisi konusunda dikkatli olmaya çağırıyoruz.” ifadesine yer verildi.

Netanyahu’nun açıklamasının birden fazla tarafa mesaj niteliği taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, Netanyahu’nun, İsrail kamuoyuna zaferler ve diplomatik başarılar elde ettiği ve hükümetinin yalnızlaştırmaya maruz kalmadığı görüntüsü vermek istediği ifade edildi.

Netanyahu’nun uluslararası barış çabalarının yolunu kesmek için bölgesel oyuncular aracılığıyla barışın mümkün olabileceği düşüncesini yaymaya çalıştığı belirtilen açıklamada, Netanyahu’nun Arap oyuncular aracılığıyla Filistin-İsrail müzakerelerine dönülmesini sağlayacak fırsat ve çıkışları aradığı görüntüsü vermek istediği kaydedildi.

Bu şekilde Netanyahu’nun Arap barış girişimi çerçevesinden çıktığına işaret edilen açıklamada, Netanyahu’nun, Filistin meselesi üzerinden, İsrail ile Arap ülkeleri arasında var olduğunu iddia ettiği ilişkileri güçlendirerek Ortadoğu’da yeni vakıa oluşturmaya çalıştığı aktarıldı.

Netanyahu, dün akşam Kudüs'teki Milli Güvenlik Akademisi mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, öncelikle Arap dünyasıyla kurulacak ilişkiler ve normalleşmenin, Filistinlilerle daha bilinçli ve istikrarlı bir barışın tesisine katkıda bulunabileceğini söylemişti.

Netanyahu’nun açıklaması, Arap ülkelerinin 2002’de imzaladığı ve İsrail ile ilişkileri normalleştirmeden önce 1967 sınırları üzerinde Filistin devletinin kurulmasını öngören barış girişimine ters düşüyor.

Yorumlar