Netanyahu İsrail'de geri dönüyor

İsrail'de yeni kamuoyu yoklamasına göre seçimlerde Netanyahu cephesi 60, Lapid 55 sandalye alıyor

Google Haberlere Abone ol
Netanyahu İsrail'de geri dönüyor

İsrail'de gelecek seçimlere dair yapılan kamuoyu yoklamasına göre, eski Başbakan ve Likud Partisi Başkanı Binyamin Netanyahu cephesinin Parlamento'da 60, Geçici Başbakan Yair Lapid'in başındaki Bir Gelecek Var Partisi liderliğindeki ittifak ise 55 sandalye alıyor.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN) adına iki gün önce yaptırıldığı belirtilen kamuoyu yoklamasının sonuçları açıklandı.

Kamuoyu sonuçlarına göre, seçimlerde Netanyahu'nun liderliğindeki cephede bulunan Dini Siyonizm 12, Şas 9 ve Birleşik Tevrat Yahudiliği partisinin ise 7'şer sandalye alması bekleniyor.

Buna karşılık, Lapid'in başında olduğu Bir Gelecek Var Partisi'nin kamuoyu yoklamasında ilk kez 24 sandalye alacağı ortaya çıkarken, ittifakındaki diğer partilerle Parlamentoda toplam 55 sandalyeye sahip olacağı kaydedildi.

İsrail'deki 3 Arap partisinin oluşturduğu Birleşik Arap Listesi'nin kamuoyu yoklamasına göre 5 sandalye almasının beklendiği belirtildi. Birleşik Arap Listesi, Netanyahu'ya katılmayı redderken, Lapid'in kuracağı bir hükümetle birlikte olacağına dair henüz bir işaret vermedi.

Netahyahu cephesinde Likud, Dini Siyonizm, Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği partileri bulunuyor. Muhalif cephede ise Yeni Umut, İsrail Evimiz, Yamina, Bir Gelecek Var, Mavi Beyaz, İşçi, Meretz partileri ile Birleşik Arap Listesi bulunuyor.

Hükümet kurmak için meclisteki 120 milletvekilinden en az 61'inin güvenoyunu alması gerekiyor.

Seçimlerin gelecek kasım ayı başında yapılması planlanıyor.

Yorumlar