Necip Hablemitoğlu kimdir? Necip Hablemitoğlu aslen nereli?

Necip Hablemitoğlu kimdir? Necip Hablemitoğlu aslen nereli? sorularının yanıtı Necip Hablemitoğlu suikastının kilit isimlerinden biri olduğu ileri sürülen bir zanlının yakalanmasının ardından çokça sorulmaya başladı. Peki, Necip Hablemitoğlu kim?

Google Haberlere Abone ol
Necip Hablemitoğlu kimdir? Necip Hablemitoğlu aslen nereli?

Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastının kilit isimlerinden biri olduğu ileri sürülen bir zanlı Ukrayna'da yakalanadı. Haberin duyulmasının ardından Necip Hablemitoğlu'nun hayatı çokça araştırılmaya başladı. Peki, Necip Hablemitoğlu kim?

Tarihçi olan Necip Hablemitoğlu 28 Kasım 1954 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Hablemitoğlu 18 Aralı 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı bir silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmişti. Geçen onca yıla rağmen Hablemitoğlu'nun katil zanlıları bulunamamıştı.

Türkiye dışında yaşayan Türk ve akraba topluluklar ile ilgili önemli araştırmalar imza atan Hablemitoğlu, Osmanlı Devleti ve öncesinden Orta Avrupa ve Balkanlar'da kalan Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında alan çalışmaları yürütmüş ve bu konuda önemli projelere imza atmış bir isimdir. Ankara Üniversitesi'nde akademisyen olarak görev yapan Hablemitoğlu, öldürüldüğü tarihe kadar bir çok araştırma yürütmüş çok sayıda kitap ve makaleye imza atmıştır. 

Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ile evli olan Necip Hablemitoğlu'nun iki çocuğuna verdiği isimlerden ne kadar vatanperver olduğu görülebiliyor. Hablemitoğlu'nun iki çocuğu vardı. Çocuklarına verdiği isimler Kanije ve Uyvar idi. (Kanije, Osmanlı devletinin en batıdaki kalesi) ve Uyvar (Uyvar, Osmanlı'nın en kuzeydeki kalesi)

NECİP HABLEMİTOĞLU SUİKATI

Evinin önünde suikast sonucu öldürüldüğü tarihten bu yanan neden öldürüldüğüne dair bir çok iddia ortaya atıldıysa da ne katil zanlıları bulundu ne de neden öldürüldüğüne dair bir bilgi. Ancak, Hablemitoğlu öldürüldükten sonra İçişleri Bakanlığı tarafından telefonune ve elektronik postasına el konmuş ve kendisine gönderilen tehdit mesajları incelenmeye alınmışada bir sonuç çıkmamıştı. Ailesi tarafından İçişleri Bakanlığı hakkında dava açılmış ve bakanlık 40 bin lira tazminata mahkum edilmişti.

Bergama ve Alman Vakıfları üzerinde araştırmalar yapan Hablemitoğlu'nun Alman GSG 9 timleri tarafından öldürüldüğü iddia edildi. Daha sonra ise Hablemitoğlu'nun laiklik konusundaki hassasiyeti nedeniyle öldürüldüğü iddiası ortaya atıldı.

Hablemitoğlu'nun Ergenekon örgütü tarafından öldürüldüğüne dair ortaya atılan iddialarda bulunuyor. Öte yandan Ergenekon davası tutuklu sanıklarından Osman Yıldırım ise Veli Küçük, Muzaffer Tekin ve Osman Gürbüz ile yaptıkları bir toplantıda kendisine 1 milyon dolar karşılığında Hablemitoğlu'nu öldürmesi teklif edildi. Yıldırım'ın iddiasına göre, kendisi bunu kabul etmeyince Veli Küçük'ün Osman Gürbüz'e, 'Osman bu iş yine sana kaldı’ dediğini ve 6-7 ay sonra Osman Gürbüz’ü gördüğümde Hablemitoğlu’nun parasını kumar masalarında bitirdik dedi.

Necip Hablemitoğlu kimdir

Yorumlar