NATO Savunma Bakanları Toplantısı

- NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: - "Avrupa'da her gün güvenlik ve caydırıcılık sağlayabilmek için NATO komuta yapısının mevcut koşullar çerçevesinde güncellenmesi gerekiyor" - "Bu çerçevede hem Kuzey Kore'ye komşu ülkeler oldukları hem de BMGK'nın daimi üyeleri oldukları için Rusya ve Çin'e özel rol düşüyor" - "Afganistan'daki güvenlik durumu hassasiyetini koruyor. Ancak Afgan güvenlik güçleri Taliban'ın stratejik hedeflerine ulaşmalarını engelleyecek şekilde ilerleme kaydediyor"

Google Haberlere Abone ol
NATO Savunma Bakanları Toplantısı

BRÜKSEL (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Avrupa'da her gün güvenlik ve caydırıcılık sağlayabilmek için NATO komuta yapısının mevcut koşullar çerçevesinde güncellenmesi gerekiyor." dedi.

NATO üyelerinin savunma bakanlarını 2 günlüğüne Brüksel'de bir araya getiren NATO Savunma Bakanları Toplantısından önce Stoltenberg basına açıklamalarda bulundu.

Savunma bakanlarının gelecek sene Brüksel'de düzenlenecek NATO Zirvesi için ön hazırlık çalışmalarında bulunacağını belirten Stoltenberg, NATO'nun 21'inci yüzyılda ortaya çıkan sınamalar karşısında daha güvenli bir dünya sağlamak için çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

NATO'nun belkemiği olan NATO komuta yapısının değişen güvenlik koşulları çerçevesinde uyarlanması gerektiğine dikkati çeken Stoltenberg, savunma bakanlarının bu çerçevede bir taslak üzerinde anlaşma sağlayacağını kaydetti.

Stoltenberg, bu kapsamda Kuzey Amerika ve Avrupa arasındaki deniz yolu iletişim hatlarının korunması ve Avrupa genelinde NATO birliklerinin hareketinin kolaylaştırılması için iki yeni komuta merkezi inşa edileceğini ancak bu merkezlerin hangi ülkeye yerleştirileceğinin henüz belli olmadığını söyledi.

NATO'nun komuta yapısını uyarlamak için ulusal devletler, özel sektör ve Avrupa Birliği (AB) ile yakın iş birliği kuracağını aktaran Stoltenberg, "Avrupa'da her gün güvenlik ve caydırıcılık sağlayabilmek için NATO komuta yapısının mevcut koşullar çerçevesinde güncellenmesi gerekiyor." dedi.

- "Kuzey Kore bağlamında Rusya ve Çin'e özel rol düşüyor"

Stoltenberg, toplantı kapsamında ele alacakları diğer konunun Kuzey Kore'nin nükleer programı olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) yaptırımlarının tam olarak ve şeffaf şekilde uygulanması gerektiğine işaret eden Stoltenberg, "Bu çerçevede hem Kuzey Kore'ye komşu ülkeler oldukları hem de BMGK'nın daimi üyeleri oldukları için Rusya ve Çin'e özel rol düşüyor." diye konuştu.

Stoltenberg, tüm NATO müttefiklerinin Kuzey Kore'ye baskı uygulanması konusunda hemfikir olduğuna dikkati çekerek, "Barış sağlanabilmesi için diplomatik, siyasi ve özellikle ekonomik baskı şart." ifadesini kullandı.

- "Afganistan'daki güvenlik durumu hassasiyetini koruyor"

Yarın devam edecek görüşmelerde NATO'nun Afganistan'daki rolünü ele alacaklarını dile getiren Stoltenberg, NATO'nun Afganistan'da muharip olmayan varlığını arttırmaya devam edeceğini aktardı.

Stoltenberg, "Afganistan'daki güvenlik durumu hassasiyetini koruyor. Ancak Afgan güvenlik güçleri Taliban'ın stratejik hedeflerine ulaşmalarını engelleyecek şekilde ilerleme kaydediyor." dedi.

Savunma bakanları, toplantının ilk gününde NATO'nun nükleer gücüne ilişkin konuları ele alacak, daha sonra NATO komuta yapısını görüşecekler. Bakanlar, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin katılımıyla Kuzey Kore dahil küresel tehditlere ilişkin görüş alışverişinde bulunacak. Toplantının ikinci gününde ise NATO'nun Afganistan'daki rolü ile terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadeleye ilişkin konular değerlendirilecek.











Yorumlar