NATO Savunma Bakanları Toplantısı

- NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: - "Rusya’ya, Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmayı bırakma çağrısında bulunuyoruz. Rusya, militanlara desteğini kesmeli ve güçlerini ve askeri ekipmanını Ukrayna topraklarından geri çekmeli" - "Müttefikler, Kırım’ın yasa dışı ve gayri meşru şekilde ilhak edilmesini tanımıyor ve tanımayacak"

Google Haberlere Abone ol
NATO Savunma Bakanları Toplantısı

BRÜKSEL (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya’ya, Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmayı bırakma çağrısında bulunuyoruz. Rusya, militanlara desteğini kesmeli ve güçlerini ve askeri ekipmanını Ukrayna topraklarından geri çekmeli." dedi.

Stoltenberg, Brüksel’deki NATO Karargahında gerçekleştirilen, NATO Savunma Bakanları toplantısının ikinci gününde, NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısı sonrası basına açıklamalarda bulundu.

NATO-Ukrayna Komisyonunda güvenlik, reform ve NATO desteklerinin görüşüldüğünü söyleyen Stoltenberg, "Doğu Ukrayna’da Rusya’nın eylemlerinin neden olduğu durum kaygı vermeye devam ediyor. Ateşkes ihlalleri her gün devam ediyor. Gözlemcilerin görevlerini yapmaları engelleniyor." diye konuştu.

Stoltenberg, Ukrayna’da sürdürülebilir çözüm için tüm tarafların acilen Minsk anlaşmasını tam anlamıyla uygulaması gerektiğini ifade etti.

Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne NATO’nun desteğinin sabit biçimde devam ettiğine dikkati çeken Stoltenberg, "Müttefikler, Kırım’ın yasa dışı ve gayri meşru şekilde ilhak edilmesini tanımıyor ve tanımayacak. Rusya’ya, Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmayı bırakma çağrısında bulunuyoruz. Rusya, militanlara desteğini kesmeli ve güçlerini ve askeri ekipmanını Ukrayna topraklarından geri çekmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, Rusya’nın eylemleri nedeniyle NATO’nun Ukrayna’ya desteğini arttırdığını belirterek, özellikle 2014 yılından itibaren NATO’nun Ukrayna’yla politik ve pratik angajmanın eşi benzeri olmadığını kaydetti.

Savunma Bakanlarının Ukrayna için Kapsayıcı Destek Paketi'ni onayladığını vurgulayan Stoltenberg, bu paketle, Ukrayna’nın daha etkili ve verimli savunma ve güvenlik yapıları oluşturmasına yardım etmenin amaçlandığını bildirdi.

Stoltenberg, önümüzdeki ay yapılacak NATO Varşova Zirvesi’ne Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun da katılacağını, bu seviyede bir toplantıya Ukrayna’nın katılacak olmasının NATO’nun Ukrayna’nın istikrarına ve güvenliğine sadakatinin açık bir simgesi olduğunu söyledi.

Yorumlar