NATO Genel Sekreteri Stoltenberg İtalya'da

- NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: - "NATO, Rusya ile çatışma istemiyor ancak Rusya agresif tavırlarıyla Avrupa'nın güvenlik ve istikrarını baltaladı" - "NATO, Rusya ile ilişkilerini savunma ve diyalog olmak üzere iki düzlemde yürütmeyi sürdürecek"

Google Haberlere Abone ol
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg İtalya'da

ROMA (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Rusya ile çatışma istemediğini, "savunma ve diyalog" temelinde olmak üzere ilişkilerini iki farklı düzlemde sürdüreceğini söyledi.

İtalya'nın Rimini kentinde bir Katolik cemaatinin düzenlediği "Rimini Buluşmaları" toplantısına katılan Stoltenberg, NATO'nun rolü ve Rusya'ya yaklaşımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Stoltenberg, Rusya'nın NATO'nun en büyük komşusu durumunda olduğunu belirterek, "NATO, Rusya ile çatışma istemiyor. Soğuk Savaş sonrasında da Rusya ile stratejik partnerlik için çok çalıştık ancak Rusya agresif tavırlarıyla Avrupa'nın güvenlik ve istikrarını baltaladı." dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik yaklaşımına değinen Stoltenberg, "Rusya, 2014 yılında Kırım'ı yasa dışı şekilde ilhak etti. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez bir başka güç, bir Avrupa ulusunun bir bölgesini aldı ve Rusya, Doğu Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmayı sürdürüyor. Bu çatışmada 10 bin Ukraynalı yaşamını yitirdi. Bu da dramatik biçimde güvenlik konseptimizi değiştirdi. NATO, Rusya ile ilişkilerini savunma ve diyalog olmak üzere iki düzlemde yürütmeyi sürdürecek." diye konuştu.

- Terör saldırıları

Nice, Berlin ve Londra’dakine benzer acımasız bir saldırının İspanya'nın Barselona kentinde yaşandığını ifade eden NATO Genel Sekreteri, El-Kaide ve DEAŞ terör örgütlerinin hala eylemlerine devam ettiğine dikkati çekti. Stoltenberg, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha yapacak çok şeyimiz var. Bu saldırılar araç ve kamyon gibi düşük teknolojik silahlarla yapılıyor ama yıkıcı etkisi var. Biz şehirlerimizi kapatamayız. Terörü normal bir şey olarak kabul edemeyiz. Radikalizm ile evimizde mücadele etmeye ihtiyacımız var. Siyasi, diplomatik, ekonomik çabaların yanı sıra DEAŞ gibi örgütleri yenmek için askeri güce de ihtiyacımız var. Polis ve istihbaratımızı güçlendirmemiz gerekiyor."

Stoltenberg, NATO'nun, Afganistan'dan Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya, Ege Denizi'ndeki göçmen geçişleri sorununun çözümüne kadar pek çok konuda destek verdiğine işaret ederek, şu anda Libya'nın güvenlik kurumlarının inşasına yardımcı olduklarını söyledi.

68 yıl önce kurulan NATO'nun o günden bu yana Avrupa ve ötesinde barış ve istikrarı teşvik etmek için çalıştığını vurgulayan Stoltenberg, NATO'nun zorlukların üstesinden geleceğine inandığını dile getirdi.

- Dışişleri Bakanı Alfano ile görüştü

Stoltenberg, Rimini Buluşmaları öncesi Dışişleri Bakanı Angelino Alfano ile görüştü.

Alfano'nun, Stolteberg'e Avrupa'nın güneyinde caydırıcılık ve savunma kapasitesinin arttırılması için Napoli'deki NATO karargahının bir merkez olabileceğini ifade ettiği bildirildi.

Dışişleri Bakanı Alfano'nun, terör sorununa ilişkin olarak, "Sıfır risk diye bir şey yok. Biz şu anda risk katsayısını azaltmak için çalışıyoruz." dediği aktarıldı.

Alfano ayrıca, uluslararası terörle mücadelede Avrupa Birliği'nin NATO'yu tamamlayıcı nitelikte ortak savunma sistemine ihtiyacı olduğunu ifade ettiği kaydedildi.

Yorumlar