"Nahda-Nida uzlaşısı rekabete engel değildir"

- Tunus Nahda Hareketi Şura Meclisi Başkanı Haruni: -"Nahda ve Nida arasında bir ittifak yok. Bizler iki ayrı partiyiz. Ancak Tunus halkı 2014 seçimlerinin ardından iktidarı bir partiye vermedi. Sonuçtan iki büyük parti çıktı" -"İki büyük parti olduğunda ya çatışırsınız ya da birlikte yaşarsınız. Bizler Tunus'un çıkarı için birlikte yaşamayı ve ortaklığı seçtik" -"Uzlaşı rekabete engel değildir. 6 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimlerde Nahda, Nida ve tüm partiler yarışacak"

Google Haberlere Abone ol
"Nahda-Nida uzlaşısı rekabete engel değildir"

TUNUS (AA) - ENES CANLI - Nahda Hareketi Şura Meclisi Başkanı Abdulkerim el-Haruni, partisi ve Nida Tunus arasındaki iş birliğinin sürekli olmadığını ve iki partinin 6 Mayıs'taki yerel seçimlerde rekabet edeceğini belirtti.

Nahda Hareketi'nin politikaları ve stratejilerinin belirlendiği Şura Meclisi'ne başkanlık eden Haruni, Tunus'ta yaşanan hayat pahalılığı protestoları, partisinin Nida Tunus ile yürüttüğü iş birliği ve Tunus siyasetinde yaşanan gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Haruni, muhafazakar ve İslami eğilimli Nahda Hareketi'nin, merkez sol, laiklik vurgusu yapan Nida Tunus Partisi ile ulusal uzlaşı hükümetindeki en büyük iki parti olarak iş birliği yapmasına ilişkin, "Nahda ve Nida arasında bir ittifak yok. Bizler iki ayrı partiyiz. Ancak Tunus halkı 2014 seçimlerinin ardından iktidarı bir partiye vermedi. Sonuçtan iki büyük parti çıktı. İki büyük parti olduğunda ya çatışırsınız, ya da birlikte yaşarsınız. Bizler Tunus'un çıkarı için birlikte yaşamayı ve ortaklığı seçtik." dedi.

Nida Tunus Partisinin 2014 yılındaki seçimlerde 217 sandalyenin bulunduğu mecliste 86 milletvekili kazandığını ancak daha sonraki istifalarla sayısının 56'ya düştüğünü dile getiren Haruni, Nahda Hareketi'nin şu an millet meclisinde 69 sandalyesi bulunmasına rağmen Nida Tunus'u birinci parti kabul ettiğini ve ulusal uzlaşı hükümetinde bu esasa göre çalıştığını vurguladı.

İki parti arasındaki iş birliğinin rekabet için engel teşkil etmediğini aktaran Haruni, "Uzlaşı rekabete engel değildir. 6 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimlerde Nahda, Nida ve tüm partiler yarışacak ve Tunus halkı hangi partinin büyük olduğuna karar verecek." diye konuştu.

Uzlaşının iki tarafın da "Tunus'un çıkarları" için fedakarlık yapması gereken zor bir seçenek olduğuna değinen Haruni, bu buluşmanın ebedi olmadığını, parti içinde sürekli değerlendirme halinde olduklarını dile getirdi.

- Hayat pahalılığı protestoları

Haruni, yılbaşında 2018 bütçe kanunuyla artan hayat pahalılığına karşı ülke genelinde yaşanan protestoları "meşru gördüklerini" ancak isim vermediği bazı siyasi grupların protestolardaki şiddet olayları üzerinden "kaos ortamı yaratarak siyasi çıkar elde etme çabasını" kınadı.

Tunus'ta etkin olan sendikalar ve sol partilerin protesto ve grevlerle ülkedeki siyasi süreci kilitlediği yönündeki eleştirileri değerlendiren Haruni, şunları söyledi:

"Bizler solu, Tunus'ta demokratik süreci zenginleştirecek bir parça olarak görüyoruz. Nahda Hareketi olarak, demokratik geçiş sürecinin tüm tarafların uzlaşısıyla olduğuna inanıyoruz. Bizler Tunus'taki milliyetçi, solcu, liberal veya İslami anayasa çerçevesinde tüm ideolojilerle çalışmaya hazırız."

Haruni, sol eğilimli Demokratik Yol Partisi'nin geçmişte kendilerine muhalefet etmesini ancak bugün Nahda Hareketi ile ulusal uzlaşı hükümetinde yer almasını, partisinin sol ile iş birliğine örnek gösterdi.

- UGTT'nin siyasetteki rolü

Tunus'ta sivil toplum kuruluşu olarak popülaritesini ve meşruiyetini Fransız sömürgesine karşı verdiği mücadeleyle elde eden Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT) hakkında da Haruni, konfederasyonun hayat pahalılığından etkilenen fakir sınıfın hakkını savunmaya çalıştığı yorumunda bulundu.

Haruni, UGTT'nin ulusal uzlaşı hükümetinin sivil toplum kanadındaki destekçileri arasında yer aldığını işaret ederek, sendikanın bu tutumunun "sol içinde yer alan marjinal ve aşırıcı grupların olumsuz girşimlerini boşa çıkardığını" dile getirdi.

- Solda yeni parti arayışı

Haruni, Nahda Hareketi'nin geçen haftalarda yaşanan hayat pahalılığı protestoları sırasında gösterileri kışkırtmakla suçladığı Halkçı Cephe'ye de yüklenerek, şunları kaydetti:

"Tunus'ta sol içinde tecrübeye sahip eski sendikacı Abid el-Beriki'nin içinde bulunduğu yeni bir sol parti oluşturma girişimi var. Çünkü Halkçı Cephe'nin Tunus'ta güttüğü politikalar solun siyaset sahnesinde etkin bir kuvvet olmasına izin vermiyor ve solu temsil etmiyor. Belki bu yeni oluşum solun Tunus'taki gücünü değiştirebilir."

- "BAE ile düşman değiliz"

Nahda Hareketi Şura Meclisi Başkanı Haruni, uluslararası basında yer alan Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Tunus'a müdahale ederek Nahda'yı hükümetin dışına itmeye çalıştığına ilişkin haberleri değerlendirirken "Tunus'ta ve Arap dünyasında yaşananları herkesin gördüğünü" söyledi.

Haruni, "sözde demokratların Mısır'daki darbeyi, Türkiye'deki darbe girişimini, Libya'nın bölünmesini, Suriye'deki katliamları, Arap ülkeleri arasındaki ayrışmayı alkışladığı" örneklerinin Tunus'ta yaşandığını ancak bunların Tunus'u temsil etmediğini aktardı.

Tunus'ta karşı devrim gerçekleştirme girişimlerinin sonlanmadığını aktaran Haruni, Tunus Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'na, devrim ve demokratik uzlaşıdan geri adım atması karşılığında destek sağlanması yönünde baskı geldiğini ancak devlet otoritesinin, siyasi partilerin ve toplumsal hareketlerin tamamının bu girişimleri reddettiğini paylaştı.

Haruni, BAE'nin Tunus'ta Nahda Hareketi'ni hükümetin dışına itmeye çalıştığı iddialarına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:

"Şuna dikkati çekmek isterim ki Tunus'ta dış politikayı belirleyen Tunus devletidir. Tunus, ne BAE'ye ne bir Körfez ülkesine ne de bir Arap ülkesine düşmandır. Bizim tek düşmanımız Siyonist oluşumdur. Bu da bizim çizgimizdir. Hiçbir Arap ülkesinin Tunus'a saldırmak için gerekçesi olamaz. Çünkü biz Tunus olarak kimseye düşmanlık beslemiyoruz. Ancak kim Tunus'un istikrarına bulaşmaya çalışır, Tunusluların kendilerini kimin yöneteceğine, özgürlüklerine halel getirmeye çalışır veya Tunus tecrübesini, ekonomisini, güvenliğini başarısızlığa uğratmak isterse, bizler devlet, halk ve sivil toplum olarak Tunus'u savunuruz."

- Tunus'ta ulusal uzlaşı koalisyonu

Nida Tunus Partisi'nde yaşanan istifalar ve ülkede gerçekleştirilen terör saldırılarının etkisiyle, parlamento 2014 yılında seçimlerin ardından göreve gelen hükümetten güvenoyunu çekerek Habib es-Siyd hükümetini düşürmüştü.

Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin çağrısıyla 2016 yazında Kartaca Sarayı'nda 8 farklı siyasi parti ve sivil toplum temsilcisinin katılımıyla Kartaca Anlaşması imzalandı. Anlaşmanın sonunda, Yusuf Şahid başbakanlığında çok katılımlı ulusal uzlaşı hükümeti kurulması kararlaştırıldı.

Kuruluşundan bugüne ulusal uzlaşı hükümetinin siyasi desteğini, 69 parlamenterle Nahda Hareketi ve 56 milletvekiliyle Nida Tunus, yani parlamentonun iki en büyük partisi sırtlanıyor.

Tunus siyasetinin İslami muhafazakar ve merkez sol eğilimli iki ayrı ucunu temsil eden Nahda ve Nida Tunus, ulusal uzlaşı hükümetindeki iş birliği nedeniyle zaman zaman kendi tabanlarından zaman zaman da muhalefet partilerinden eleştiriye maruz kalıyor.

Başbakan Yusuf Şahid, liderliğindeki ulusal uzlaşı hükümeti, eylül ayında yaptığı kabine revizyonuyla, Tunus'ta görevine devam ediyor.

Yorumlar