Naci Görür Son Dakika Hakkari depremi yorumu

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde meydana gelen depremden sonra gözler Naci Görür'ün bu bölgeye ilişkin yorumlarına çevrildi.

Google Haberlere Abone ol
Naci Görür Son Dakika Hakkari depremi yorumu

Naci Görür'ün Hakkari Yüksekova depremi sonrasında yaptığı veya daha önce yaptığı yorumlar merak konusu oldu. 

Hakkari'deki depremleri değerlendiren Prof. Naci Görür, şunları kaydetti:

"Yazılı- Yüksekova Hakkari’de 4,7 ve ardından da 4,6 artçı deprem oldu. Depremler muhtemelen Bitlis- Zagros Bindirme kuşağının içerisinde. Bu bölgede depremin olması mümkün çünkü Arap Levhası kuzeye doğru hareket ederek Doğu Anadolu’yu sıkıştırdı. Dolayısıyla Bitlis-Zagros bindirme kuşağında hareketlenmeler olabilir. Hakkari'de bu depremler sonucu çeşitli yerlerde heyelanlar da gelişebilir. Hakkari’de ulaşım yolları çok sınırlı olduğu için olası bir acil müdahalede alternatif yolların yapılması çok önemlidir. Geçmiş olsun."

NTV yayınına bağlanan Prof. Dr. Okan Tüysüz de Hakkari Yüksekova'da art arda meydana gelen depremlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Tüysüz, şunları söyledi: 

"Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi sunayım. Senenin son gününde olan depremlerin peş peşe gelmesi alışılagelmiş bir durum değil. Farklı değerler verildi. Son değerlere göre ikisi de 4,5 büyüklüğünde. Birisi Hakkari Yüksekova'nın batısında, diğeri kuzeyinde meydana geldi. Aralarında 30-40 km'lik mesafe var.

Bu bölge Yüksekova-Şemdinli ve Başkale fayı dediğimiz birkaç fayın etkisi altında.

Geçmişte depremlere baktığımız zaman, İran kaynaklı bir depremden etkilenmiş, 1930'da ve büyüklüğü 7,2. Bu baya yüksek bir deprem. Ciddi anlamda Yüksekova'ya hasar vermiş.

25 Ocak'ta 2005'te Hakkari Sütlüce'de 5,9, 27 Ekim 2011'de de Yüksekova'da 5,2 büyüklüğünde iki tane deprem var. 1908'de Başkale'de 6 büyüklüğünde bir deprem var. Bunların en şiddetlisi İran kaynaklı yaşanan deprem.

Bu bölge hep söylediğimiz gibi, Arap levhasının Anadolu'yu kuzeye iteklediği etkin olduğu bölgelerden birisi. Geçmişte deprem yaşamış, gelecekte de depremler yaşayacak anlamına geliyor.

Bugünkü depremlerin büyük bir depremin işaretçisi olduğu söylenemez. Daha büyük bir deprem olur mu, böyle bir potansiyel var. Bu potansiyel yaşanan depremlerle alakalı değil. Sözünü ettiğimiz fayların 7 büyüklüğünde bir deprem üreteceğini biliyoruz. Benim kanaatim yakın zamanda böyle büyük bir depremin olmayacağıdır. Deprem gerçeğinin dikkate alınması, fay üzerinde yerleşim olmaması gerekir. Bir depremin öncü olup olmadığı, ardından büyük depremin geleceği bilinemez. Bu bölge için çok büyük bir deprem beklentimiz şimdilik yok."

DEPREM ÖNCESİ BÖLGEYE DAİR UYARILAR

Naci Görür'ün Hakkari bölgesine ilişkin daha önce çeşitli tarihlerde yaptığı uyarılar şöyle:

YEDİSU FAYI UYARISI

Görür, Türkiye'de deprem olabilecek yerleri sıralarken Hakkari yöresine dair kuşkularını dile getirmiştir. Ayrıca, Erzincan-Bingöl-Karlıova arasındaki Yedisu fayı, Karlıova ile Bingöl arasındaki Göynük bölgesi ve İzmir için de benzer kuşkuları olduğunu belirtmiştir​​.

ARAP LEVHASININ ETKİSİ VE SIKIŞMA RİSKİ

Prof. Dr. Görür, 6 Şubat depremleri sonrasında Arap Levhasının kuzeye doğru itilmiş olabileceğini ve bu itilmenin Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Hakkari ve Yüksekova levha sınırında (Bitlis-Zagros Süturu) sıkışma sonucu depremlere neden olabileceğini belirtmiştir. Ayrıca, Diyarbakır'da meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin de bu sıkışmadan kaynaklanmış olabileceğini ifade etmiştir​​.

ADIYAMAN-HAKKARİ ARASINDAKİ SIKIŞMA

Görür, Adıyaman-Hakkari arasındaki bölgede zaman zaman sıkışma kökenli depremlerin olabileceğini söylemiş ve bu depremlerin 6 Şubat depremleri nedeniyle sık görülmesini beklediğini belirtmiştir.

Doğu Anadolu fayının olduğu bölgelerde, özellikle Adıyaman, Hakkari ve çevresinde, belli hareketlerin olabileceğini ve bu hareketlerin daha büyük depremlere yol açabileceğini ifade etmiştir​​.

 

Yorumlar