Naci Ağbal'ı öven İngiliz basını karar sonrası şokta

Naci Ağbal'ın görevden alınmasından bir gün önce Economist'te çıkan makalede Ağbal'a övgüler yağdırılmıştı; görevden alma kararı sonrasında ise Financial Times, "şok hareket" başlığıyla haber yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Naci Ağbal'ı öven İngiliz basını şokta

Merkez Bankası başkanlığı görevinden alınan Naci Ağbal'ı överek yere göğe sığdıramayan İngiliz basını görevden alma kararı sonrasında şoka girdi. 

İki gün önce Ağbal ile ilgili bir makale yayınlayan Economist dergisi övgü dolu ifadeler kullanmıştı. 

Ağbal'ın görevden alınmasında sonra ise İngiliz Financial Times gazetesi "şok hareket" başlığını atarak tepkisini ortaya koydu. 

Economist, Ağbal'ın ekononimiyi düze çıkaracağına olan inancını dile getiriyordu; Financial Times ise Ağbal ile ilgili karar sonrasında yabancı yatırımcının Türkiye'den vazgeçeceği imasında bulundu. 

İngiliz Financial Times gazetesi kararı “şok hareket” olarak duyururken, Ağbal'ın TL'yi kurtarmak için göreve geldiği kasım ayından bu yana politika faizini toplamda 875 baz puan artırdığı ve Türkiye'yi geleneksel para politikalarına döndürme sözü vererek yatırımcıların takdirini kazandığı savunuldu.

Ağbal'ın normal görev süresinin dört yıl olduğu ancak sadece dört ay görevde kalabildiğine dikkat çeken FT, bankanın iki gün önce enflasyonu dizginlemek için 200 baz puanlık faiz artışına gittiğini, bu rakamın piyasa beklentilerinin iki katı olduğunu anımsattı.

Ağbal'dan önce görev alan başkanın faizleri, çift haneli enflasyona rağmen düşük tuttuğunu ve yatırımcıların Türk varlıklarından çıkarak TL'yi rekor düşük seviyeye düşürdüğünü belirten FT, Ağbal'ın attığı faiz artışı adımlarının TL'yi güçlendirdiğini ancak şubat ortasından sonra ABD tahvil faizlerindeki artışın etkisiyle TL'de tekrar değer kaybı yaşanmaya başladığına işaret etti.

Ağbal'ın yerine atanan Şahap Kavcıoğlu'nun eski AK Parti milletvekili ve İslamcı gazete Yeni Şafak'ın köşe yazarı olduğunu savunan FT, “Gece yarısı yapılan atamanın yatırımcıların yeni doğan umutlarını sarsması muhtemel” yorumunda bulundu.

ECONOMİST'TEN AĞBAL'A ÖVGÜLER GELMİŞTİ 

İngiliz Economist ise iki gün önce Ağbal'ı yere göğe sığdıramayan bir yazı yayınlamıştı. Economist dergisi, ‘Ankara’nın Cesur Bankacısı – Naci Ağbal Türkiye’de parasal disiplini yeniden tesis etmeye çalışıyor” başlıklı bir yazıda, ‘son birkaç ayda TL’ye yeni bir hayat verdiğini, Merkez Bankası’nın itibarını yükselttiğini ve rezervleri yeniden doldurmaya başladığını’ söylediği Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın politikalarını ve bu politikaların olası geleceğini ele alıyor.

Ağbal’ın tebriği hak ettiğini savunan dergi TL’nin 2020’de korkunç bir yıl geçirdiğini ve dolar karşısında neredeyse yüzde 20 değer kaybettiğini söylüyor. Dergi gelişmekte olan ülke para birimleri arasında sadece Arjantin pesosu ve Brezilya realinin daha kötü bir performans sergilediğini hatırlatıyor.

Dergi, şubat sonunda Amerika’daki borçlanma maliyetinin artışının habercisi olan ve Türk varlıklarının satışını beraberinde getiren Amerikan hazine tahvili faizlerindeki artışa dek TL’nin peso ve realden çok daha iyi performans gösterdiğini belirtiyor:

“Ağbal doğru reçeteyle geldi. Geçen kasım ayında göreve geldiğinde, bir döviz krizi ve tahminen 130 milyar doları, TL’nin  savunulmasına israf edilmiş döviz rezervleri devraldı. Şu ana dek faiz oranlarını toplam 675 puan artırdı, bankanın rezervlerini yeniden inşa etme taahhüdünde bulundu ve Türkiye ile ülke dışındaki mali piyasalarla iletişimi iyileştirdi.”

Economist “Ağbal üç yıldan az sürede yüzde 5’e çekmek istediğini söylediği enflasyonu boğmak için para politikasını sıkı tutacağını söylüyor” demiş, ancak Ağbal’ın bu politikayı, hatta görevini sürdürüp sürdüremeyeceğinin belirsiz olduğunu vurgulayan dergi şöyle devam etmişti:

Ağbal göreve geldiğinde, işine karışmayacağına söz veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu ana kadar bu sözünü tuttu. Ancak Merkez Bankası’nın geleceği Cumhurbaşkanı’nın merhametine kalmış. Türkiye’nin 2023’e dek genel seçime gitmesi gerekmiyor. Ancak olası erken seçim dedikoduları var. Bu dedikodular arttıkça, Ağbal üzerindeki parasal disiplini, ekonomik büyümeyle değiştirme baskısı daha da artacak. Erdoğan şimdiden son faiz artışlarından rahatsızlığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı iki yıldan kısa süre içinde, Ağbal’ın iki selefini görevden aldı. Üçüncüsünü almakta tereddüt etmeyebilir.

Dergi yayına girdikten sonra Merkez Bankası, politika faizini piyasa beklentilerinin de üzerinde 200 baz puan artırarak yüzde 17’den yüzde 19 seviyesine yükseltti.

 

Yorumlar