Myanmar'da darbe karşıtlarına sert müdahale

Myanmar'da cuntaya karşı başlatılan protesto gösterileri giderek polisin şiddetine dönüşüyor. Polis göstericilere karşı sert müdahalede bulunurken, çok sayıda kişinin öldüğü haberleri geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Myanmar'da darbe karşıtlarına sert müdahale

Yangon’da Hledan Meydanı'nda gösteri yapan çok sayıda tıp öğrencisinin bugün polis araçlarına bindirilerek götürüldüğü ve şehrin birçok noktasında silah seslerinin yükseldiği kaydedildi.

Myanmar’da askeri cuntanın 1 Şubat’ta yönetime el koymasının ardından, ülke çapında gerçekleştirilen darbe karşıtı protestolarda yaklaşık 800 kişinin tutuklandığı belirtildi.

Yangon’da Hledan Meydanı'nda gösteri yapan çok sayıda tıp öğrencisinin bugün polis araçlarına bindirilerek götürüldüğü ve şehrin birçok noktasında silah seslerinin yükseldiği kaydedildi.

İŞ BIRAKMA EYLEMLERİ ARTIYOR

Öte yandan askeri yönetimi protesto kapsamında ülkede farklı sektörlerden çok sayıda çalışanın başlattığı iş bırakma eylemleri, Myanmar'daki bankacılık işlemlerini olumsuz etkiledi.

Myanmar Now sitesine konuşan bir banka yöneticisi, son iki haftadır birçok personelin iş bırakması nedeniyle büyük çaplı finansal işlemlerin yapılamadığını belirterek "Para akışları durma noktasına geldi." dedi.

Askeri yönetimin internet erişimine getirdiği yasakların da banka işlemlerini yavaşlattığını vurgulayan banka yöneticisi, çok sayıda uluslararası para transferinin bu sebeple gerçekleştirilemediğini kaydetti.

DARBEYİ ELEŞTİRENLER GÖREVDEN ALINIYOR

Öte yandan, Myanmar’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Kyaw Moe Tun, darbe karşıtı konuşmasının ardından "ülkesine ihanet ettiği gerekçesiyle" askeri yönetim tarafından görevden alındı.

Myanmar devlet televizyonu MRTV, "Büyükelçi Tun’un ülkeyi temsil etmeyen gayriresmi bir organizasyon adına konuştuğunu ve bir büyükelçinin yetki ve sorumluluklarını istismar ettiğini" duyurdu.

Askeri yönetim tarafından ülkeye ihanetle suçlanan Büyükelçi Tun görevden alındı.

BM Genel Kurulu'nda dün düzenlenen Myanmar oturumunda konuşan Tun, uluslararası toplumdan ülkesindeki darbeyi durdurmasını istemiş, BM'ye, ülkesindeki askeri rejime karşı çıkmak ve demokrasiyi yeniden tesis etmek için gerekli her türlü yola başvurması çağrısı yapmıştı.

Tun'un ülkesindeki darbeye ve yönetimi ele geçiren orduya karşı çıkarak askeri rejime yetkiyi tekrar halka devretmesi ve uluslararası topluma Myanmar halkına destek vermesi çağrısı yapan konuşması alkış toplamıştı.

MYANMAR'DA NE OLMUŞTU?

Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede yükselen gerilimin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası toplum darbeyi kınamış; Türkiye, en sert tepki veren ülkelerin başında yer almıştı. ABD, Kanada ve İngiltere, darbede rol oynayan askeri yetkililere yaptırım kararı almıştı.

Halk, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamış, güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu can kayıpları yaşanmasından ötürü darbe karşıtı gösteriler daha kitlesel ve geniş katılımla yapılmıştı.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler ve gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları sürüyor.

Yorumlar