Myanmar'da "Arakan komisyonu"nun tavsiyelerine uyma kararı

- Hükümet tarafından, Annan önderliğindeki komisyonun 12 maddelik tavsiyelerinin yerine getirilmesinin kabul edildiği açıklandı

Google Haberlere Abone ol
Myanmar'da "Arakan komisyonu"nun tavsiyelerine uyma kararı

YANGON (AA) - Myanmar'da hükümet, eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan önderliğindeki uluslararası komisyonun Arakan eyaletindeki gerginliğin çözümü için önerdiği tavsiyelere uymayı kabul ettiğini bildirdi.

Hükümet Başkanı, Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin ofisinden yapılan açıklamada, komisyonun yayımladığı raporda yer alan 12 maddelik tavsiyelerin büyük bölümünün "Acilen ve azami etkinlikle uygulanacağı" belirtildi.

Açıklamada, "Birkaç maddenin uygulanması ise sahadaki duruma bağlı olacaktır fakat o noktada da hızlı ilerleme sağlanacağını umuyoruz." ifadesine yer verildi.

Hükümetin komisyonla mutabık olduğu bildirilen açıklamada, tavsiyelerin ulusal uzlaşma ve kalkınma sürecine katkı sağlayacağına inanıldığı vurgulandı.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, Myanmar hükümetine komisyonun tavsiyelerine uyma çağrısı yaparken, Arakanlı Müslümanları vatandaşlık hakkından mahrum bırakan 1982 Yurttaşlık Yasası'nın değiştirilmesinin komisyonun tavsiyeleri arasında yer almamasını eleştirdi.

Örgüt, komisyona söz konusu yasal engele ağustosta yayımlayacağı nihai raporda değinmesi konusunda çağrı yaptı.

Annan önderliğindeki Arakan Danışma Komisyonu, Myanmar güvenlik güçlerinin Müslüman Rohingya nüfusunun yoğun olarak yaşadığı eyalette geçen kasımdan bu yana sürdürdüğü askeri operasyonlarda yaşanan insan hakları ihlallerini incelemek üzere kurulmuştu.

Komisyon, yaptığı incelemelerin ardından, Myanmar hükümetine bölgedeki durumun derhal iyileştirilmesi için 12 maddelik tavsiyelerden oluşan bir rapor sunmuştu.

Salı günü yayımlanan raporda, güvenlik güçlerinin insan hakları eğitimine tabi tutulması, iç göçe zorlanan insanların tutulduğu kampların kapatılması ve Müslümanların yerel yönetimlerde temsilinin sağlanması gibi öneriler yer almıştı.

Ayrıca raporda insani yardım gruplarının ve gazetecilerin bölgeye erişim engellerinin kaldırılması ve güvenlik güçlerince işlendiği iddia edilen suç ve ihlallerle ilgili bağımsız soruşturmaların açılması gerektiği vurgulanmıştı.

Arakanlı Müslümanlar, 1962 yılında askeri darbeyle işbaşına geldikten sonra 1988'e kadar ülkeyi demir yumrukla yöneten General Ne Win iktidarında, 1982'de çıkan yasayla resmi olarak "Bengalli" tanımlanmış ve yabancı göçmen statüsüyle yurttaşlık haklarından mahrum bırakılmıştı.

Yorumlar