Myanmar'da etnik topluluklarla "Barış Konferansı"

- Ülkedeki etnik çatışmalara çözüm bulmayı amaçlayan 21. Yüzyıl Panglong Barış Konferansı üçüncü kez toplanıyor - İlk kez 1947'de, o zamanki adıyla Burma'nın İngiltere'den bağımsızlığını kazamasından önce toplanan Panglong Konferansı sonunda ortaya konulan anayasa taslağında Müslüman, Hristiyan ve Çinli etnik topluluklara geniş özerklik tanınmıştı

Google Haberlere Abone ol
Myanmar'da etnik topluluklarla "Barış Konferansı"

NEPİDO (AA) - Myanmar'da ülkedeki etnik çatışmalara çözüm bulmayı amaçlayan 21. Yüzyıl Panglong Barış Konferansı üçüncü kez toplandı.

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ve Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, Müslüman, Hristiyan ve Çinli etnik grupların temsilcilerinin katıldığı konferansın açılışını yaptı.

Beş gün sürmesi beklenen konferansta hükümet, ordu ve etnik grup temsilcilerinin özerklik konusundaki görüş ayrılıklarını gidermeye çalışacağı ifade edildi.

Daha önce Ağustos 2016'da ve Mayıs 2017'de düzenlenen iki konferansta bu konuda pek mesafe kaydedilememişti.

Myanmar hükümeti, 2015 yılında etnik isyancı gruplara ateşkes anlaşması önermiş, bazı gruplar anlaşmayı imzalarken kuzeydeki Kaçin ve Şan eyaletlerindeki silahlı gruplar anlaşmanın siyasi şartları kesinliğe kavuşana kadar taahhütte bulunmayı reddetmişti.

Panglong Konferansı ilk kez 1947'de, o zamanki adıyla Burma'nın İngiltere'den bağımsızlığını kazamasından önceki geçici hükümetin başkanı, Suu Çi'nin babası General Aung San tarafından toplanmıştı. Konferans sonunda ortaya çıkan federal anayasa taslağı, etnik gruplara geniş özerklik ve istedikleri takdirde referandum yoluyla bağımsız federasyondan ayrılma hakkı tanıyordu.

Söz konusu anayasa taslağı, Aung San'ın kısa süre sonra suikaste uğramasının ardından bozulmuştu.

Myanmar'da etnik silahlı gruplar, ülkenin 1948'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana orduyla çatışıyor. Çatışmalar daha çok kuzeydeki Kaçin, kuzeydoğudaki Şan ve batıdaki Arakan eyaletlerini etkiliyor. Özellikle Arakan eyaletinde, 2017'den bu yana etnik ayrılıkçılık bahane edilerek yapılan katliamlar BM tarafından "etnik temizlik" olarak niteliyor.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 700 bini aştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Arakanlıların topraklarına dönüşü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında imzalanan anlaşma, yerinden edilenlerin durumlarını belgelendirmeleri mümkün olmadığı için uygulamada işlevsiz kalıyor.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının Arakan eyaletine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanların geri dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri de yerine getirmedi.

İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların gerekli güvenli ortam sağlanmadan Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizlik kampanyasına yol açacağı endişesini taşıyor.

Yorumlar