Myanmar, katliamı kanıtlayan muhabirleri tutukladı

Reuters haber ajansı, Myanmar ordusunun Arakan'da yaptığı katliamı kanıtlayan muhabirlerinin tutuklandığını duyurdu

Google Haberlere Abone ol
Myanmar, katliamı kanıtlayan muhabirleri tutukladı

Reuters, Myanmar'da tutuklanan iki muhabirinin, Arakanlı Müslümanların katledilmesiyle ilgili araştırmacı gazetecilik yaptıkları için hapse atıldıklarını savundu. 10 Müslümanın askerler ve köylüler tarafından yasadışı şekilde öldürüldüğüne dair 'kanıtları' yayımlayan haber ajansı, ''Muhabirlerimiz kamu çıkarı için çalışıyordu'' dedi.

Reuters, Myanmar'da devlet sırları yasasını ihlal ettikleri gerekçesiyle tutuklu yargılanan iki muhabirinin, Arakan eyaletinde yaşayan Müslümanların (Rohingyalar) askerler ve köylüler tarafından öldürülmesine ilişkin araştırmasının ayrıntılarını yayımladı. Haber ajansı, Wa Lone ve Kyaw Seo Oo isimli gazetecilerin geçen yıl 10 Arakanlı Müslümanın katledildiğini ortaya çıkardıklarını ve bu araştırma nedeniyle hapse atıldıklarını savundu.

Reuters, Arakan'da 10 Müslüman erkeğin önce giyinik, sonra soyunuk halde, elleri arkadan bağlı şekilde diz çöktürülmüş ve infaz edildikten sonra yüzüstü bir çukura yuvarlanmış görüntülerini kanıt olarak yayımladı. Reuters, Arakan'da 10 Müslüman erkeğin önce giyinik, sonra soyunuk halde, elleri arkadan bağlı şekilde diz çöktürülmüş ve infaz edildikten sonra yüzüstü bir çukura yuvarlanmış görüntülerini kanıt olarak yayımladı. Arakan eyaletindeki Inn Dinn köyünde 2 Eylül 2017'de gerçekleştiği öne sürülen bir olay hakkındaki araştırma, ilk kez diğer güvenlik güçlerinin askerlerin işlediği suçlarla ilgili anlatımlarına ve katliam sırasında çekilen fotoğrafları kanıt olarak içermesi açısından önemli.

Araştırmaya göre bir grup Arakanlı Müslüman erkek, basılan köylerinden kaçarak bir kumsala sığındıkları sırada fark edildi. Yerel Budistler bunun üzerine bir mezar kazılmasını emretti. İçlerinden 10 kişi seçilerek katledildi. 2'si, Budist köylülerce keskin aletler kullanılarak öldürüldü, diğerleri, ordu tarafından vurularak infaz edildi. İki gazetecinin yakalanmasının ardından Myanmar ordusu konuyla ilgili kendi soruşturmasını yaptı. Soruşturmanın sonuçları gazetecilerin bulgularıyla eşleşti. Ancak ordu, sözkonusu 10 kişiyi 'Bangladeşli teröristler' diye tanımlayıp polis noktalarına düzenlenen saldırılar nedeniyle bu kişilerin bölgeden çıkarılamayarak infaz edildiklerini savundu. Gazeteciler ise bu 10 kişinin 'terör' faaliyetleriyle bağlantılı olduğuna ilişkin kanıt bulunmadığı görüşünde.

Araştırma, Inn Din köyündeki görgü tanıklarına, öldürülen kişilerin akrabalarına ve polis yetkililerine dayanıyor. İki gazetecinin konuştuğu Budist köylülerden bazıları, Müslümanları öldürdüğünü de itiraf etti. Reuters, araştırmayı yayımlayarak, iki gazetecinin kamu yararı için çalıştıklarını göstermeyi amaçladığını belirtti. Genel Yayın Yönetmeni Stephen J. Adler, araştırmayı yayımlama kararının gazeteciler ve yakınlarına danışılarak alındığını açıkladı.

İngiliz kamusal yayın kuruluşu BBC, iddia edilen infazları bağımsız olarak doğrulayamayacağını, zira bölgeye erişimin kısıtlandığını, ancak geçen yıl görgü tanıklarının Arakan'da pek çok infaz iddiasında bulunduğunu duyurdu. 12 Aralık'ta gözaltına alınan Myanmarlı gazeteciler Wa Lone ile Kyaw Soe Oo, 'Arakan eyaletine ve güvenlik güçlerine ilişkin önemli ve gizli hükümet belgelerini ellerinde bulundurmak, bu bilgileri yabancı basınla paylaşmak üzere yasadışı şekilde toplamaktan' tutuklandı.

Araştırmayı yayımlaması üzerine Reuters'a açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Zaw Htay "İnsan hakları ihlalleriyle ilgili suçlamaları inkar etmiyoruz" dedi. Suçlamaların doğruluğuna ilişkin kanıt bulunursa yasalar kapsamında gereğinin yapılacağını söyleyen sözcü, Arakan'daki askeri operasyonu, "Uluslararası toplum, ilk terör saldırısını kimin yaptığını anlamalı. Eğer böyle bir terör saldırısı, Avrupa ülkelerinde, ABD'de, Londra'da, New York'ta, Washington'da gerçekleşseydi, basın ne söylerdi'' diye savundu.

Arakan'daki askeri operasyon, 25 Ağustos'ta radikal İslamcı örgüt Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu'nun Arakan'daki polis noktalarına saldırı düzenlemesi ve en az 9 polisi öldürmesi üzerine başladı. Askeri misillemenin sivilleri de hedef almasıyla yüz binlerce Arakanlı Müslüman Bangladeş'e sığınmak zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'ı Arakan Müslümanlarına 'etnik temizlik yapmakla' suçladı.

Yorumlar