Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması resepsiyonla kutlandı

- Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız: - "Irak hükümeti, güvenlik güçleri ve halkı genel olarak hayati tehditlere karşı birleşebileceğini göstermiştir. Bu bir ülke için çok değerli bir kazanımdır" - "Havice ve Telafer inşallah kısa sürede bu örgütün elinden kurtarılarak yeniden barışa ve istikrara kavuşacaktır" - "Irak halkını, güvenlik güçlerini, hükümetini, Ninova vilayeti ve Musul başta olmak üzere, topraklarını DEAŞ terör örgütünden geri alması nedeniyle içten tebrik ediyorum"

Google Haberlere Abone ol
Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması resepsiyonla kutlandı

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, "Irak hükümeti, güvenlik güçleri ve halkı genel olarak hayati tehditlere karşı birleşebileceğini göstermiştir. Bu bir ülke için çok değerli bir kazanımdır." dedi.

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber el-Alevi'nin ev sahipliğinde Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılması vesilesiyle Ankara JW Marriot Otel'de bir resepsiyon düzenlendi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Musul'da görev yapmış Türk diplomatlarından olduğunu hatırlatarak, "Bu nedenle Irak halkını, güvenlik güçlerini, hükümetini, Ninova vilayetini ve Musul başta olmak üzere, topraklarını DEAŞ terör örgütünden geri alması nedeniyle içten tebrik ediyorum." diye konuştu.

Musul'da görev yaptığı dönemde DEAŞ'ın "Irak İslam Devleti" adı altında faal olduğunu dile getiren Yıldız, söz konusu terör örgütünün Suriye'de yaşanan çatışmanın tırmanmasıyla birlikte kendisine daha geniş bir alan bularak büyük bir trajediye yol açtığını ve bölgede yeni çatışmaların ortaya çıkmasına sebep olduğunu belirtti.

Yıldız, Türkiye'nin DEAŞ karşıtı koalisyonun bir parçası olduğunu ve örgütün Irak'ta yenilmesine yardım ettiğinin altını çizerek, Türkiye'nin maddi katkıların yanı sıra DEAŞ'a karşı Ninova halkının içinden gelen gönüllülerin eğitilmesi konusunda da destek olduğunu aktardı.

"Havice ve Telafer inşallah kısa sürede bu örgütün elinden kurtarılarak, yeniden barışa ve istikrara kavuşacaktır." diyen Yıldız, Irak'ın uzun yıllardır savaşlarla yüz yüze olmasının Türkiye'nin içini kanattığını dile getirdi.

Yıldız, Türkiye'nin Irak'a yönelik insani yardımlara hep öncelik tanıdığına dikkati çekerek, Musul'da görev yaptığı dönemde özellikle yaralıların çatışma bölgelerinden tahliyesi konusunda yoğun çaba gösterdiklerini belirtti.

Aynı dönemde Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğunun 100 bin vize verdiğinin altını çizen Yıldız, "Irak gibi güvenlik sorunlarının hat safhada olduğu, insanların seyahat edemediği bir yerde bu, başka bir ülkenin yapmayacağı bir iş." diye konuştu.

Yıldız, Irak'ın o dönemde düzelmeye başladığını ama Suriye'deki çatışmaların etkisiyle 2012 yılı itibarıyla olumlu gidişin tersine döndüğünü ve bugünlere gelindiğini belirterek, "Irak hükümeti, güvenlik güçleri ve halkı genel olarak hayati tehditlere karşı birleşebileceğini göstermiştir. Bu bir ülke için çok değerli bir kazanımdır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Yanımızda olan tüm ülkelere teşekkür ediyoruz"

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Alevi, terör örgütü DEAŞ'a karşı Irak'ın yanında olan tüm ülkelere teşekkür ederek, DEAŞ'a karşı kazanılan zaferi Musul'un kurtarılmasında mücadele eden Iraklılara ve şehitlere borçlu olduklarını belirtti.

Musul şehrinin terörden kurtarılmasının mutluluk verici olduğunun altını çizen Alevi, DEAŞ'a karşı yürütülen mücadelede Irak hükümetinin tüm kurumlarıyla birlikte çalıştığını söyledi.

Alevi, konuşmasının sonunda, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi'nin Musul'un kurtarılması vesilesiyle yazdığı mektubu okudu.

Resepsiyonda, Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Genel Müdürü Büyükelçi Fazlı Çorman ve Dışişleri Bakanlığı Irak ile İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ali Onaner'in yanı sıra çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi ve davetli de yer aldı.

Yorumlar