Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonu

- Fransa Genelkurmay Başkanlığı: "Musul’da 200’den fazla sivilin ölümüne yol açan hava saldırılarına Fransız uçakları katılmadı"

Google Haberlere Abone ol
Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonu

PARİS (AA) - Fransa Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Patrik Steiger, Musul’u terör örgütü DEAŞ’tan kurtarma operasyonu çerçevesinde koalisyon güçleri tarafından düzenlenen ve 200’den fazla sivilin ölümüne yol açan hava saldırılarına Fransız uçaklarının katılmadığını bildirdi.

Haftalık olağan basın toplantısında konu ile ilgili açıklama yapan Fransız sözcü, "Fransız savaş uçakları, 17 Mart tarihinde Musul üzerindeki operasyona katıldılar, ancak çok sayıda sivilin ölümüne yol açan bölgede uçuş gerçekleştirmediler." dedi.

Sivil halkın operasyonlardan etkilenmemesi için bombaların etki gücünün de ona göre ayarlandığını kaydeden Fransız sözcü, "Bir çeşit zincirleme reaksiyon sonucu, atılan bomba, patlayıcı veya yanıcı maddelerin üzerine düşmüş olabilir. İkinci ve bizce büyük ihtimal ise sivillere canlı kalkan olarak kullanmaktan çekinmeyen terör örgütü DEAŞ burada bomba yüklü araç patlatmış olabilir.’’ ifadesini kullandı.

Sözcü, çok sayıda sivilin ölümüne yol açan saldırıyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü sözlerine ekledi.

DEAŞ’a karşı operasyona öncülük eden ABD, çok sayıda sivilin ya koalisyon güçlerinin attığı bomba ya da terör örgütünün uzaktan bomba yüklü aracı patlatması sonucu hayatını kaybetmiş olabileceğini söylemişti.

Uluslararası koalisyon güçlerinin Musul'un Cedide bölgesinde "yanlışlıkla" sivil hedeflere düzenlediği hava saldırısı sonucu 200'den fazla sivilin enkaz altında kalarak öldüğü belirtilmişti.

Irak ordusu, söz konusu saldırıyla ilgili koalisyon güçlerinden hava desteği talebinde bulunmadığını iddia etmişti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı ise (CENTCOM), 17 Mart'ta Musul'da sivillerin ölümüne yol açan hava saldırısının Irak güvenlik güçlerinin talebi sonucu gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

Yorumlar