"Mushaf Tarihi Çalışmaları Bağlamında Son Yüzyıl Oryantalizmi" konferansı

- Eski Diyanet İşleri Başkanı Altıkulaç: "Oryantalistler Batı siyasetinde ve ticaretinde, sömürgecilik faaliyetlerine önemli malzemeler sağlamışlardır"

Google Haberlere Abone ol
"Mushaf Tarihi Çalışmaları Bağlamında Son Yüzyıl Oryantalizmi" konferansı

KASTAMONU (AA) - Eski Diyanet İşleri Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç, "Oryantalistler Batı siyasetinde ve ticaretinde, sömürgecilik faaliyetlerine önemli malzemeler sağlamışlardır." dedi.

Altınkulaç, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi'nde düzenlenen "Mushaf Tarihi Çalışmaları Bağlamında Son Yüzyıl Oryantalizmi" konferansında yaptığı konuşmada, Kur'an-ı Kerim hakkında bilgiler verdi.

Oryantalizmin ilk defa 1779 yılında İngiltere'de kullanılmaya başlandığını anlatan Dr. Altıkulaç, "İngiltere'de kullanılan kelime, İslam dünyasını inceleyen, İslam dünyası hakkında Batılıları bilgilendiren, İslam ve Batı medeniyeti arasındaki mücadelede, Batı lehine veriler elde etmeye çalışan bir akımdır." diye konuştu.

Oryantalizmin gelişimi hakkında bilgiler veren Altıkulaç, "Arapçayı çok iyi öğrenmeye başladılar. Arapça kürsüsü ilk olarak 1539 yılında Fransa'da kuruldu. İslam hakkında kendilerince bilgiler edindiler. Daha sonra İslam'ı tarihsel ve toplumsal bir olgu olarak göstermeye başladılar." şeklinde konuştu.

Cemil Meriç'in oryantalizmi "Sömürgeciliğin Keşif Fonu" ile tanımladığını hatırlatan Tayyar Altıkulaç, "Terimin Arapça karşılığı 'İstişrak'tır. İstişrak ile ilgilenenlere de 'Müsteşrik' diyoruz. Oryantalistler ya da müsteşrikler diyebiliriz. Oryantalistler Batı siyasetinde ve ticaretinde, sömürgecilik faaliyetlerine önemli malzemeler sağlamışlardır. İslam dünyasında oryantalistlerin aleyhinde onlarca kitap ve makale yayınlanmıştır." ifadelerini kullandı.

Oryantalizmin Batılılar tarafından kullanılmamaya başladığını dile getiren Altıkulaç, "1973'de Paris'te yapılan 'Uluslararası Oryantalistler Kongresi'nde, oryantalizm kelimesinin bundan böyle kullanılmaması kararlaştırılmış, kongrenin adı, 'Kuzey Afrika ve Kuzey Asya Konulu Beşeri Bilimler Kongresi' olarak değiştirilmiştir." dedi.

Konferans sonunda Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın, Dr. Tayyar Altıkulaç'a hediye takdim etti.

Yorumlar