Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği Projesi

- Ankara Üniversitesi Öğretim Elemanı Dr. Öztürk: "5 yıl Türkiye'de kalma ve diğer şartların sağlanması haliyle vatandaşlık kazanılması yönündeki kanundaki düzenleme, Suriyeliler açısından geçerli değil"

Google Haberlere Abone ol
Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği Projesi

HATAY (AA) - Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Elemanı Dr. Neva Öztürk, "5 yıl Türkiye'de kalma ve diğer şartların sağlanması haliyle vatandaşlık kazanılması yönündeki kanundaki düzenleme, Suriyeliler açısından geçerli değil" dedi.

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) önderliğinde, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ortaklığıyla hayata geçirilen ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen "Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği" Projesi kapsamındaki eğitim toplantısı İskenderun ilçesindeki bir otelde devam ediyor.

Dr. Öztürk, toplantıda yaptığı konuşmada, kesintisiz ikamet etme, diğer şartlarla vatandaşlığın kazanılması ve yetkili makam tarafından vatandaşlığın kazanılması halinin Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda düzenlendiğini anımsattı.

Geçici Koruma Yönetmeliği'nde bulunan bir hüküm nedeniyle Suriye'den gelen ve geçici oturma adı altında olan kişiler açısından 5 yıl ülkede bulunma halinin vatandaşlığa yol açan bir ikamet durumu olarak kabul edilmediğini belirten Öztürk, ''Yönetmelik bize diyor ki 'bu kişilerin Türkiye'de bulundukları süre, ikamet süresi olarak sayılmaz ve vatandaşlığa erişmelerini sağlamaz'. Dolayısıyla 5 yıl Türkiye'de kalma ve diğer şartların sağlanması haliyle vatandaşlık kazanılması yönündeki kanundaki düzenleme, Suriyeliler açısından geçerli değil.'' dedi.

- Suriyelilerin vatandaşlık alma yolları

Öztürk, Suriyelilerin başka yollarla vatandaşlık kazanabileceklerini belirterek, şunları anlattı:

''Türk Vatandaşlık Kanunu'nun 12. maddesindeki istisna yoldan vatandaşlık kazanma durumu söz konusu olabilir. Bu kişiler içerisinde bilim, sanat, kültür ve eğitim gibi alanlarda ülkeye katkı sağlayabilecek oldukları takdir edilen bireyler ve uluslararası hukuktan kaynaklanan sebeplerle vatandaşlığa alınmaları zorunlu, uygun görülen kişilerin istisnai yoldan vatandaşlığa alınmaları söz konusu olabilir.

Suriyeli bir kişinin, Türk vatandaşıyla 3 yıl evli olması ve evliliğin devam etmesi durumu da kanunda sayılan şartlar arasında. Yani sadece kişinin Türkiye'deki ikametini düzenleme amacıyla veya alma niyetiyle yapılan bir evlilik olmadığının belirlenmesi gerekiyor. Kanunda bu konuda gerçek bir evlilik olması yönünde açık ve net hükümler var. Bu nedenle farklı sebeplerle yapılmış ve gerçek evlilik olmayan evliliklerin elenmesi gerekiyor. Evlat edinme yoluyla da vatandaşlık kazanması söz konusu. Bu şekilde Suriyeliler vatandaşlık kazanabilir ama 5 yıl ikamet şartıyla vatandaşlık kazanmak onlar açısından söz konusu değil.''

Konuşmanın ardından toplantı, soru cevap şeklinde devam etti.


Yorumlar