Muhit yeni sayısıyla raflardaki yerini aldı

Şair ve yazar İbrahim Tenekeci yönetiminde yayınlanan Muhit'in 35. sayısı raflarda yerini aldı.

Google Haberlere Abone ol
Muhit yeni sayısıyla raflardaki yerini aldı

Önceki ay mutasavvıf, yazar ve hukukçu Ömer Tuğrul İnançer'i işleyen dergi, yeni sayısında Zeki Bulduk ve Mustafa Özel'in yazılarını kapağına taşıdı.

Şair, yazar Şakir Kurtulmuş "Sezai Karakoç ve Diriliş Düşüncesinin Referansları" başlıklı yazıyı kaleme aldı. Yağız Gönüler ise "Şems Bir Soruydu, Bir Cevaptı Mevlana" başlıklı yazısıyla vefat yıldönümünde Sezai Karakoç'u andı.

Zeki Bulduk, "Dirilten Edebiyatın Bekçisi" başlıklı yazısında, Osmanlı dönemi kültür, edebiyat ve fikir eserlerinin bugüne kazandırılmasında önemli katkıları olan ve geçen ay vefat eden Ahmet Özalp'i yad etti.

Yazısında, Özalp'in ölmeyecek hikayeleri yeniden anlattığını aktaran Bulduk, şu ifadelere yer verdi:

"Özalp, muhteşem bir şey yapmamış, muhteşem şeyler yapmıştı. Amak-ı Hayal, Cenknameler, Binbir Gece Masalları, Refik Halid, Said Halim Paşa, Aşk Gölünde Yüzen Canlar, Mevlana, Seyahatnameler... Yürüyen bir kütüphane tanıdım Ahmet Özalp ile. Yazısı değişmiş bir milletin elli, yüz yıl önce yazılmış eserlerini okuyamayan evlatlarından biri olarak, Ahmet Özalp sadece sadeleştiren, Osmanlı Türkçesinden günümüze aktaran emekçi değil, dilin kalbini, düşüncenin omurgasını gösteren adamdı da. Biten bir yüzyıl, kayan bir yıldız, sönen bir ateş değildi onun gördüğü. Adeta bir ormana ateş atılmıştı ve o, fidanları, ağaçları kurtarmak için ateşin önüne durmuş, medeniyetimizin hafızası olan kitapların önüne canını siper etmişti."

Mustafa Özel ise Sezai Karakoç'un ilk kez iki kapak arasında toplanan "Hatıralar" kitabını inceleyerek, "Sezai Karakoç'un Hatıralar'ı veya Acıları" başlıklı yazıyı kaleme aldı.

Usta çizer Hasan Aycın'ın bir çalışmasıyla açılan dergide, farklı kuşaktan birçok ismin şiirlerine de yer verildi. Cevdet Karal'ın "Fabrika", Arif Ay'ın "Mahur Şarkılar/27", Mehmet Narlı'nın "Dünya Oyunu", Yunus Karadağ'ın "İki Denizin Karşılaşması" adlı şiirlerinin yanında Ahmet Edip Başaran, Mehmet Tepe, Said Yavuz, Nurullah Genç, Aynur Dilber, Seyyid Ensar, Emel Özkan, Nurettin Durman, Mehmet Aycı, Süleyman Unutmaz, Rıdvan Kadir Yeşil, Tayfun Doğan ve Yusuf Mahir'in de şiirleri de okuyucuyla buluştu.

Ayşegül Genç'in "Kapıdaki Adam", Eyyüp Akyüz'ün "Giden mi Duran mı?", Büşra Özkan Yıldız'ın "Babil Kalesi'nde Bir 'Masum'" adlı öyküleri, Erol Göka'nın "Aile ve Aşk Yazıları" başlıklı yazısı ve Dursun Çiçek'in "Hikmet Dağı" yazıları da dergide yayınlandı.

Necdet Subaşı'nın "Bir Berber Yazısı" ile çocukluk dönemindeki berber üzerinden dönemin siyasi görüşlerine değindiği dergide, İbrahim Tenekeci'nin "Ayrılık Ahlakı", Zeynep Merdan'ın "İlahi Şiir: Rast Makamı", Mustafa Akar'ın "Geçen Günler", Kamil Yeşil'in "Saygınlık ve Öz Saygı Üzerine", Harun Yakarer'in ise "Dünyanın En Ağır Eşyası" başlıklı yazıları yer aldı.

Ali Emre, Ilgaz Dağı'nın tarihsel sürecini Kastamonu Şehrengizi eseri temelinde anlattığı dergide ayrıca Sibel Eraslan "Kalpler de Göç Eder", Münire Rumeysa Çakan "Üsküp'te Mimari: Tahakküm ve Anlam", Mustafa Uçurum "Şehirden Kente Yumuşak Geçiş", Mustafa Özçelik "Hacı Bayram Veli'nin İlahi Taksim Şiiri", Murat Güzel "Klasik Nedir?", Ali K. Metin "Şiirin Evrimi", Muhsin Macit "Devşirme Mısralar" ve Hüseyin Akın "Bir Şiirden Yola Çıkmak: Kök" başlıklı yazıları kaleme aldı.

Yorumlar