Muhalifler Eski Halep'i kaybetti

Halep'te 2012 yılında başlayan bombardımanların 4'üncü yılını geride bıraktığı bu günlerde eski şehir yeniden rejimin kontrolüne geçti

Google Haberlere Abone ol
Muhalifler Eski Halep'i kaybetti

Sonhaberler | Haber Merkezi

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejim güçlerinin Halep’in tarihi eski şehir bölgesini muhaliflerden aldığını duyurdu. Muhalifler ise bölgede çatışmaların sürdüğünü ifade etti. Gözlemevi'ne göre muhalifler son birkaç haftada Halep'in doğusunda kontrol ettikleri alanın üçte ikisini rejime kaptırdı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Çarşamba günü muhaliflerin bulunduğu bölgelerde ilerleyişini sürdüren rejim güçlerinin Halep’in tarihi kısmını ele geçirdiğini açıkladı. Esed’e bağlı güçlerin hava saldırıları ve bombardımanların desteğiyle ele geçirdiği kısımda, Halep Emevi Camii de bulunuyor. Son birkaç haftada Halep'te ilerleyişini sürdüren rejim güçleri, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin üçte ikisini aldı. Gözlemevi’nin "Eski Halep'in rejimin eline geçtiği" iddiasını reddeden muhalifler, çatışmaların sürdüğünü ifade etti.

HALEP'TE BİR RUS ALBAY ÖLDÜRÜLDÜ

Rusya Savunma Bakanlığı, Halep’teki çatışmalarda bölgede ‘danışman’ olarak bulunan bir albayın öldüğünü duyurdu. Açıklamada Ruslan Galitsly’nin muhaliflerin saldırısında yaralandıktan sonra hayatını kaybettiği ifade edildi.

ŞU ANA KADAR 80 BİN KİŞİ KAÇTI

Gözlemevi, büyük operasyonun başladığı 15 Kasım’dan bu yana, Halep’te muhaliflerin kontrol ettiği doğu bölgelerden en az 80 bin kişinin kaçtığını da açıkladı. İç savaştan önce Halep'in nüfusu 4 milyonu aşıyordu. Şehirde sanayi ve ticaret o dönemde zirve yapmıştı.

HASTANELER VURULDU, DOKTOR BULUNAMIYOR

Sınır Tanımayan Doktorlar Suriye Program Direktörü Carlos Francisco, Halep'te son yılların en büyük insani dramlarından birinin yaşandığını belirterek, "Bölgede ilaç yok, ilaç olsa bile tedavinin yapılabileceği hastane yok. Yaralılar, şehirden ayrılamıyor. O yüzden durum daha berbat bir hal alıyor. Bundan sonraki süreçte bizler de nasıl yardım götürebileceğimizi kestiremiyoruz. Böyle giderse durum giderek çok daha trajik hal alacak gibi görünüyor." dedi.

Francisco, Sınır Tanımayan Doktorlar olarak Halep'te her geçen gün daha kötüye giden bir tabloyu gözlemlediklerini belirtti.

Özellikle haftalardır tıbbi ihtiyaçlara ulaşımın müthiş derece kısıtlandığına şahitlik edildiğini belirten Francisco, Sınır Tanımayan Doktorlar bünyesinde hizmet veren 30 doktorun Halep'in farklı bölgelerinde insanlara şifa dağıtmaya çalıştığını vurguladı.

Hastanelerin olmaması nedeniyle doktorların buldukları herhangi bir yerde sağlık hizmeti vermeye çalıştıklarına işaret eden Francisco, şöyle konuştu:

"Bölgede ilaç yok, ilaç olsa bile tedavinin yapılabileceği hastane yok. Yaralılar, şehirden ayrılamıyor. O yüzden durum daha berbat bir hal alıyor. Bundan sonraki süreçte bizler de nasıl yardım götürebileceğimizi kestiremiyoruz. Böyle giderse durum giderek çok daha trajik hal alacak gibi görünüyor. Bölgedeki doktorlar buldukları herhangi bir yerde sağlık hizmeti verilmeye çalışılıyor ve bu hizmette de bölgeye giden ulaştırılan son kaynaklar kullanıyorlar. Bu son kaynağın Halep'e gitmesinin üzerinden de bayağı zaman geçti. O yüzden daha ne kadar tedaviler yapılabilir bilmiyoruz."

2012 YILINDA BAŞLAYAN BOMBARDIMAN

2011'de başlayan barışçıl eylemlerin silahlı çatışmalara dönüşmesiyle her şey değişti. Muhaliflerin 2012'de kentte bazı mahalleri ele geçirmesinden sonra rejimin bombardımanları başladı. Büyük tahribata yol açan rejimin varil bombalı saldırıları kentteki yıkımın boyutunu artırdı. 4 bin yıllık Halep'in eski şehri büyük hasar gördü. Kentin simgelerinden Emevi Camii, kale ve sur tahribata maruz kalan çok sayıda tarihi yerlerinden sadece bazıları. 

Yorumlar