Muhalefette yeni anayasa 'paniği'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni anayasa çıkışı, en büyük kozları "yeni anayasa" olan muhalefet partilerinde paniğe neden oldu. CHP, HDP, İyi Parti, Saadet ve Deva Partisi liderleri bugün aynı saatlerde görüşmeler gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Muhalefette yeni anayasa 'paniği'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "yeni anayasa çıkışı" muhalefet partilerinde paniğe neden oldu. Başta CHP ile HDP olmak üzere Ankara'da dün önemli bir görüşme trafiği vardı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Merkezi'ne giderek Temel Karamollaoğlu ile görüştü. Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İyi Parti Genel Merkezi'ne giderek Meral Akşener ile görüştü. Öte yandan HDP Genel Başkanı ise CHP Genel Merkezi'ne gitti. 

Muhalefet partilerinin konuşmalarında öne çıkan cümle ise "Önce mevcut anayasaya uyun" şeklinde oldu.

İşte Ankara'daki görüşmelerde yeni anayasayla ilgili öne çıkan konuşmalar: 

KARAMOLLAOĞLU- KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİ

Kılıçdaroğlu yeni anayasa tartışmalarına yönelik olarak, “Türkiye'nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yok. Belli konularda farklı düşünebiliriz ama ortak çabalarımız var. Türkiye'nin gerçek gündemi aslında pahalılık. Türkiye'nin bu kutuplaşmadan çıkması lazım. Bu tartışmayı başlatabilmeniz için öncelikle var olan anayasaya uymanız gerekir. Biz mevcut anayasaya uymayan bir kişinin davetine nasıl güveneceğiz? AYM'nin kararlarının uygulanmadığı bir ülkedeyiz biz. Hak arama ve adalet kavramı üzerinden yeni bir düşünceyi, zihniyet değişikliğini gerçekleştirmek zorundayız.  Erdoğan bunu kabul eder mi? Edeceğini sanmıyorum. Önemli olan var olana uyacaksınız ve onu mükemmel hale getireceksiniz. Yasalara saygılı olmamız lazım, hukukun üstünlüğüne inanmamız lazım" dedi.

SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Bunlar doğrudan doğruya gündemi değiştirmeye yönelik. Meclis'te çoğunluğu bulamayacakları neredeyse kesinken, milleti meşgul ediyorlar. Yönetmeliklerde yapılacak değişikliklerden önce zihniyet değişikliğine ihtiyaç var, zihniyet değişmeden hiçbir şeyin değişmesi mümkün değil." dedi.

AKŞENER-BABACAN GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa çağrısını değerlendiren İyi Parti lideri Akşener, "Bir yeni anayasa kavramı var. Sıfırdan bir anayasa yapmak gibi bir iddia ise o zaman ikinci cumhuriyetin kuruluşu anlamını taşır ki, bunun cevabını almamız gerekiyor. Neye tekabül ettiğine dair bir durum yok. Yine bir yün yumağı attılar, insanları bu işe dolaştırıp gariban çiftçinin bebeğine mama alamayan kadının üretim dışı kalmış sanayicinin derdinin konuşulmadığı yeni bir süreç olarak okuyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

Ali Babacan ise yeni anayasa çağrısına ilişkin, "Zaten uymadığınız bir anayasayı değiştirmekle niye uğraşıyorsunuz ki? Türkiye'de şuan derin bir işsizlik sorunu var, yoksulluk var. İntiharları yeniden gündemimize getirdi. Hayat pahalılığı herkesi yakıyor. Hükumetin yapması gereken bunlara çözüm üretmek. Bıraksınlar anayasayı. Uymadıkları anayasayı değiştirseler ne değiştirmeseler ne. Gündem değiştirme oyunlarına asla düşmememiz lazım" görüşlerini ifade etti.

 

Yorumlar