Muhafız Alayı darbe girişimi davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin 534 kişi hakkında açılan davaya sanık savunmalarıyla devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Muhafız Alayı darbe girişimi davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da yer aldığı 534 kişinin yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde yapılan duruşmaya, sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık, TRT ve diğer müşteki kurumların avukatları katıldı.

Savunma yapan eski astsubay Süleyman Zoral, 15 Temmuz 2016'dan önce Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komando Tabur Komutanlığında Poligon Kısım Komutanı olarak görev yaptığını beyan etti.

Darbe girişiminden yaklaşık 1 ay önce yurt dışı görevinden döndüğünü anlatan Zoral, olayın yaşandığı hafta başından itibaren alayın 18 Temmuz'daki kuruluş yıl dönümü etkinlikleri ve planlanan tatbikata yönelik hazırlıklar yapıldığını bildirdi.

Bu kapsamda, 13 Temmuz'da taburdaki subay ve astsubayların çoğunun katıldığı bir toplantı gerçekleştirildiğini ifade eden Süleyman Zoral, tatbikata katılacak personele mühimmat dağıtımı yapılacağının konuşulduğunu kaydetti.

Zoral, bazı askerlerin buna itirazına karşın eski tabur komutanı Fedakar Akça'nın personele mühimmat dağıtımı yapılması emrinde ısrarcı olduğunu, 14 Temmuz'da da taburdaki personele yeterli mühimmatın sağlanması için faaliyet yürütüldüğünü dile getirdi.

15 Temmuz akşamı, tatbikatın başladığı haberinin gelmesinden sonra Muhafız Alayına giderek içtimaya katıldığını beyan eden Süleyman Zoral, tatbikat planında olmamasına rağmen tatbikat alanında alay komutan yardımcısı yarbay Ekrem Işık'ın da bulunduğunu ve kendilerine, "Çok ciddi bir tatbikat olacak. IŞİD saldırısı olabilir, kamu kurumları içine IŞİD militanları sızmış." dediğini aktardı.

Sanık Zoral, bir süre sonra araçlarla nizamiyeden çıkarak TRT yerleşkesine gittiklerini, burada sanıklardan eski binbaşı Anıl Aktaş'ın silahlara şarjör takmaları emrini verdiğini bildirdi.

İlerleyen saatlerde helikopterden bölgeye ateş edildiğini, bunu anlamlandıramadığını kaydeden Zoral, bir astsubayın telefon görüşmesi yaptıktan sonra kendisine, "Darbe yapılıyor" dediğini söyledi.

Bu gelişme üzerine kendisinin de telefondan haberlere baktığını ve "komutanlar kaçırıldı", "askeri kalkışma" gibi haberleri gördüğünü aktaran Süleyman Zoral, "Bundan sonra bizi tatbikat yalanıyla kandırarak darbe için getirdiklerini anladım." ifadelerini kullandı.

Zoral, darbe girişiminden haberdar olduktan sonra bölgedeki askerleri kreş bölgesine topladığını ve silah kullanmamaları emrini verdiğini, darbe bildirisinin TRT'de okunması hususundan da daha sonra haberi olduğunu savundu.

Üzerine atılı "FETÖ üyeliği" suçlamasını kabul etmediğini söyleyen Süleyman Zoral, mahkeme heyetinden tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

Yorumlar