Muhafız Alayı darbe girişimi davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin 534 kişi hakkında açılan davaya sanık savunmalarıyla devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Muhafız Alayı darbe girişimi davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da yer aldığı 534 kişinin yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya, sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık, TRT ve diğer müşteki kurumların avukatları katıldı.

Sanık eski üsteğmen Selim Tosun, 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Akıncı Üssü davasında da yargılandığını ve orada ifade verdiğini söyleyerek, bu duruşmada ayrıntılı ifade vermeyeceğini söyledi.

Tosun, darbe girişiminin yaşandığı gün, Özel Kuvvetler Komutanlığında mesai bitimine doğru içtima alanında albay rütbeli birisinin akşam tatbikat olacağını söylediğini, kurs gören personelin saat 23.00 gibi Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında olmalarının emredildiğini iddia etti.

Muhafız Alayına şahsi aracıyla rutin kontroller yapıldıktan sonra girdiğini ifade eden Tosun, "Özel Kuvvetlerdeki komutan 'Koruma tatbikatı yapılacak. Gerekli emirler orada verilecek' dediği için kimseye birşey sormadan tatbikat alanına geçtim." dedi.

Tatbikat alanına gittiğini, helikopter pistinde beklediği esnada Ankara semalarındaki uçakları gördüğünde ilk anda darbe olduğunu anlamadığını savunan Tosun, sabaha karşı Akıncı Üssü'ne helikopterle götürüldüğünü, orada kısa bir süre bekledikten sonra kaçtığını anlattı. Akıncı Üssü'nden tel örgülerden atlayıp bir barakadan sahibinden habersiz kıyafet aldığını ancak kıyafetin değerinden fazla miktarda parayı da eşyaları aldığı yere bıraktığını ileri süren Tosun, üzerindeki askeri kamuflajı da çöpe attığını söyledi.

Sanık eski astsubay Mahmut Etli de Özel Kuvvetlerde görev yaptığını, komutanları tarafından Muhafız Alayında tatbikat olacağının söylenmesi üzerine de akşam kendi arabasıyla üsteğmen Emre Hopa'yı da alıp Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına gittiğini anlattı.

Sabaha kadar Muhafız Alayı'nın bahçesinde bulunduğunu ve herhangi bir olaya karışmadığını iddia eden Etli, sabaha karşı bir helikopterle Özel Kuvvetler Komutanlığına götürüldüklerini düşündüğünü ancak Akıncı Üssü'ne indirildiklerini öne sürdü.

İddianamede örgüt üyesi olduğuna dair "Ali Yıldız" isimli şahsın beyanları hatırlatılan Etli, kendisine iftira atıldığını savunarak, tahliye talebinde bulundu.

Duruşmaya sanık savunmalarıyla devam ediliyor.

Yorumlar