Muhafız Alayı darbe girişimi davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin 534 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Muhafız Alayı darbe girişimi davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da yer aldığı 534 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık, TRT ve diğer müşteki kurumların avukatları katıldı.

Darbe girişiminin yaşandığı dönemde Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapan sanık eski albay Harun Olgun, savunmasında Akıncı ve TÜRKSAT davalarında da yargılandığını söyledi.

Olgun, "Kim ne düşünürse düşünsün müebbet de yesem, asılsam da kesilsem de mağdur, masum ve mazlum olduğumu, milletimin aleyhinde en ufak bir suç işlemediğimi düşünüyorum." dedi.

15 Temmuz öncesi bayram izninde olduğunu, mesaiye geldiği pazartesi günü ise çarşamba ve cuma günü için bazı işlerini halletmek üzere izin aldığını belirten Olgun, salı günü öğleden sonra mesai bitimine yakın harekat merkezince askeri hattan arandığını anlattı.

Olgun, "Cuma günü Muhafız Alayı'nda koruma tatbikatı var, komutanımızın emri, sizin katılmanızı istiyor, 22.00'ye kadar orada olun." diye emir aldığını iddia etti.

Bu emirde hiçbir anormallik olmadığını savunan Olgun ancak şimdi düşününce bu harekat merkezinin Genelkurmay Başkanlığı da olabileceğini öne sürdü.

Sanık Olgun, emri sorgulamadığını belirterek, çarşamba günü nereye gideceğini görmek için Muhafız Alayı'na gittiğini ve yaklaşık yarım saat kalıp kimseyle görüşmeden, sadece etrafa bakarak ayrıldığını savundu.

Olgun, şöyle konuştu:

"15 Temmuz Cuma günü 21.30-22.00 saatlerinde Muhafız Alayı'na geldim. Nizamiyede araç kuyruğu vardı. Hiç şüphelenmedim, tatbikata geldiklerini değerlendirdim. Sivil kıyafetli, silahsız gittim. Kamuflajım arabanın bagajında, şahsi arabamla Cevizlidere'deki evimden tek olarak gittim. Nizamiyede arabanın ruhsatını ve kimliğimi verdim, gösterilen yere arabamı çektim. Park ettikten sonra, park yerinin oradaki kamelyalar bölgesinde giyindim."

Tatbikatlarda rütbe fark etmeksizin hakem heyetlerinin bulunduğunu, bu kişilerin yönlendirme yaptığını dile getiren Olgun, gelenlerin bu tarz yönlendirmelerle araçlar ve helikopterlerle gittiklerini kaydetti.

Olgun, "Ben ve kalanlara da pistte beklememiz söylendi ama kim tarafından söylendiğini bilmiyorum. Muhafız Alayı'na ait araçlarla piste geldik. Pist başında bekleme esnasında iki gelişme oldu. Birincisi, muhtemelen Muhafız Alayı yarbayının, piste gelip bizimle konuşması, yine aynı şahısların benimle Zekai Paşa'nın görüşmek istediğini bağırmaları." dedi.

- "Sen alay komutanıysan ben de Özel Kuvvetler komutanıyım"

Pistteyken bir yarbay ve iki-üç subayın geldiğini dile getiren Olgun, "Yarbay, 'Ben alay komutanıyım.' dedi. Ben 34 yıllık askerim, yarbay alay komutanı olmaz. Ben de dedim ki 'Sen Muhafız Alay komutanıysan ben de Özel Kuvvetler komutanıyım.' Ben tatbikat için gelmişim, kimseye bir şey yapmamışım. Kimin ne olduğu belli değil ki. Ben adamı tanımıyorum, adamı darbeci zannettim zaten." ifadelerini kullandı.

Olgun, bu yarbayın kendilerine "Teslim olun." dediğini belirterek, bir süre tartıştıklarını, kimseye bir şey yapmadıkları ve suç işlemedikleri için dinlemediğini anlattı.

Tartışmadan sonra yanındaki insanları toplu hedef olmamaları için dağıttığını ve pistte tek başına beklediğini öne süren sanık Olgun, "Uzaktan muhtemelen, bu yarbay, Zekai'nin benimle görüşmek istediğini söyledi. Bağırdı bana. Ben de ona bağırdım, 'Görüşmüyorum.' dedim. 'Görüşecek bir şey yok.' dedim." şeklinde savunma yaptı.

Olgun, tanımadıkları Zekai Aksakallı aramadığı halde "Aradı" denildiğini, darbecilerin eline geçme ihtimali olduğunu düşündüğünü, ayrıca Aksakallı'ya güvenmediğini de söyledi.

Olgun, "O gece kim ararsa arasın, açmazdım. Zekai Aksakallı da arasa açmazdım." dedi.

Duruşmaya, Olgun'un savunmasıyla devam edilmek üzere ara verildi.

Yorumlar