Muğla için 'tsunamiye de hazır olun' uyarısı

Sabah saatlerinde 5 büyüklüğünde deprem ile sarsılan Muğla için uzmanlardan uyarı geldi. Uzmanlar geçmişte yaşanan depremlerde on binlerce kişinin hayatını kaybettiği Muğlalıların sadece deprem için değil tsunamiye de hazır olmaları gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Muğla için 'tsunamiye de hazır olun' uyarısı

Türkiye İstanbul'daki depremin şokunu üzerinden henüz atlatamamışken Van, Çanakkale ve son olarak Muğla'da hissedilebilir depremler meydana geldi.

2017 yılında Ege'de meydana gelen 6.6 şiddetindeki deprem sonrası Bodrum'da yüksekliği 30-40 santimi bulan tsunami oluşmuş, deniz suları yaklaşık 100 metre içeri girmişti.

Konuyla ilgili yenisafak.com'un sorularını yanıtlayan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, deprem süpürtüleri nedeniyle geçmişte Ege kıyılarında on binlerce kişinin hayatını kaybettiğini altını çizerek şu ifadelere yer verdi:

"Deprem süpürtüsü nedeniyle, devletin muhakkak eğitim vermesi gerekir. Bu eğitimin ilk adımı ise deniz kıyılarından uzaklaşmaktır. Tek kurtuluş yolu budur. Deniz deprem sırasında önce çekilir, sonra ilerler. Endonezya'da bunu gördük."

"DEPREMİN SÜRESİ DAHA UZUN"

Profesör Ercan, dalma-batma kuşağında yer alan Ege kıyılarının dünyanın en büyük deprem bölgelerinden olduğunu vurgulayarak, "Deprem Rodos, Güney Ege dalma-batma kuşağı içinde oldu. Bu deprem hem Türkiye hem de Rodos depremi diye geçiyor. Buradaki depremin ana nedeni güneydeki Afrika kıtasının, Güney Ege kuşağı boyunca yılda 3 ile 4 santim yaklaşmasıdır. Bu aynı zamanda hem Ege hem de Batı Anadolu'yu kuzeye doğru itiyor. Sıkıştırma sonucu gerilimler ve gerilimden dolayı boşalmalar depreme sebep oluyor. Bu bölgedeki depremler 7,5'e kadar olabilir. Süresi uzundur, 45-50 saniye olma ihtimali vardır." ifadelerini kullandı.

BİNLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞ

"Geçmişteki belgelere göre, burada 3-5 metre büyüklüğünde süpürtü dalga meydana geldi ve on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu bölgelerde deniz için yanardağlar yer alıyor. Bunlardan bir tanesi Küdür Yanardağı'dır. Bu bölgede 10 milyon yıldır etki devam ediyor. Bugün 5 büyüklüğündeki deprem bunlardan biridir."

Yorumlar