Mucize Doktor Ali'nin hastalığı Savant Sendromu ne demek?

Mucize Doktor Ali'nin hastalığı Savant Sendromu ne demek? Belirtileri nelerdir, kimlerde rastlanıyor, tedavisi mümkün müdür?

Google Haberlere Abone ol
Mucize Doktor Ali'nin hastalığı Savant Sendromu ne

Mucize Doktor Ali'nin hastalığı Savant Sendromu ne demek? Belirtileri nelerdir, kimlerde rastlanıyor, tedavisi mümkün müdür?

Savant sendromu, FOX TV'de yayınlanan Mucize Doktor isimli dizinin başrol karakterinin bu özelliği taşımasından sonra yeniden gündeme geldi. Dizideki Ali Vefa isimli doktor, otistik bir hasta. Ancak onu diğer otistik hastalardan ayıran bir özelliği var. Savant sendromuna  sahip olması. Hafızası ve zekası normal insanlarınkinden çok çok daha üstün olan Ali doktor zorlu bir hayattan sonra hayatlar kurtaran bir doktor oluyor.

Savant sendromu ya da otistik savant olarak bilinen hastalık genellikle matematik, müzik veya görsel alanda süper zekaya sahip otizmli hastalarda ortaya çıkıyor. Dünyada çok az kişide bulunan savant sendromu bu hastaların normal insanlara oranla herhangi bir alanda deha niteliğinde olmasıyla fark ediliyor. 

Mucize Doktor Ali'nin hastalığı Savant Sendromu nedir?

Otistik savant hastalığı her ne kadar bir hastalık olarak adlandırılsa da bu duruma sahip kişiler aslında süper zekaya sahipler. Matematik, müzik veya görsel alandaki hafızaları normal insanlara oranla muhteşem denilebilecek seviyede olan bu insanlar çoğu kişinin çözmekte zorlanacağı durumları anında halledebiliyor.

Örnek olarak çok haneli sayıların çarpımını hiç düşünmeden hesaplayabilmek, herhangi bir tarihin hangi güne denk geldiğini bulmak, çoklu küpleri kısa süre içerisinde tamamlamak ya da bir madde ile çıkarılan sesin müzikte hangi nota olduğunu bulmak bu hastalar için oldukça basit şeyler.

Bazı savantlarda ise nörolojik olarak anormal bir durum söz konusudur. Bilinen bazı otistik savant hastalarında beynin sol yarıküresindeki sıradışılığa rastlanır. Ancak bazı durumlarda ise hasta normal görünüme sahiptir. Öte yandan bu hastaların neden bazı alanlarda süper zekaya sahip oldukları bilimsel olarak henüz tespit edilememiştir.

Dünya çapında binlerce savant hastası olduğu biliniyor. Ancak tanısı konmamış hastalarla birlikte bu sayının daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Hastalığın tanısın tam olarak konulabilmesi için otizimli bireyin ya da savant hastasının yakından takip edilmesi ve ilgi alanlarının izlenmesi gerekiyor.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar