Muafiyet sınavına girmek zorunlu mu?

Muafiyet sınavına girmek zorunlu mu, muafiyet sınavına girmek istemeyen öğrenciler ne yapmalı, alternatifi veya cezası var mı?

Google Haberlere Abone ol
Muafiyet sınavına girmek zorunlu mu?

Muafiyet sınavına girmek zorunlu mu, yabancı dil için yapılan muafiyet sınavlarına kimler giriyor, kimler girmek zorunda, girmeyenler hakkında nasıl bir prosedür izleniyor?

Üniversitelere kayıtlar yapıldıktan sonra şimdi sıra bazı prosedürleri yerine getirme zamanı. Bunlardan biri de hazırlık sınıflarına giriş, muafiyet sınavlarından geçmek veya hazırlık sınıflarından muaf olmak için yöntemler bulmak...

Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler, kazandıkları bölümlere göre İngilizce veya diğer yabancı diller konusunda bazı aşamaları geçmek durumundadır. İngilizce veya yabancı dil zorunluluğu olmayan bölümler için böyle bir ihtiyaç yok. 

Muafiyet sınavına girmek zorunlu mu
Muafiyet sınavına girmek zorunlu mu

 

Peki, İngilizce yabancı dil zorunluluğu veya sınavdan muafiyet alma durumunda kalan öğrenciler ne yapacak? Öncelikle muafiyet sınavının ne olduğuna bir bakalım:

MUAFİYET SINAVI NEDİR?

Yabancı dil zorunluluğu bulunan bölümlerde yapılan sınava muafiyet sınavı denir. Eğitim konusunda öğrencinin yabancı dil açısından yeterli olup olmadığını test eder. Özellikle eğitim süreci içerisinde mağduriyet yaşamamak ve yıl kaybetmemek için, yeterli dil seviyesine sahip olan öğrencilerin geçtiği bir sınavdır.

Muafiyet sınavına girmek zorunlu mu
Muafiyet sınavına girmek zorunlu mu

 

MUAFİYET SINAVI GİRMEK ZORUNLU MUDUR?

Özellikle yabancı dil eğitimi veren üniversiteler için muafiyet sınavı zorunludur. Yabancı dili üzerinden dersleri alabilmek için bu sınav eşliğinde seviye belirlemesi yapılması gerekir. Bu doğrultuda öğrenci sınavı eğer geçer ise, o vakit 1 yıl boyunca yabancı dil eğitimi almasına gerek kalmaz. Böylece zaman kaybetmeden doğrudan dersler ile eğitime başlayabilir. Ancak eğer sınavı geçemez ise, o vakit üniversitenin verdiği yabancı dil üzerinde etkin bir eğitim alması gerekmektedir.

MUAFİYET SINAVI NASIL GEÇİLİR?

Muafiyet sınavını geçebilmek için üniversitenin başladığı yıl içerisinde verilen zaman diliminde sınava girilmesi gerekir. Bu doğrultuda standart olarak belirli bir sınırlama yer almaktadır. Bu sınırlamanın üzerinde puan alan öğrenciler muafiyet sınavını geçmiş olur. Ancak bu sınavını altında kalan öğrenciler için ise mutlaka bir yıllık eğitimin alınması gerekmektedir.

Üstelik alınacak 1 yıllık eğitimin ardından gerekli puan doğrultusunda bu dönemin geçilmesi mecburidir. Yeterli yabancı dil altyapısı ve seviyesi olan öğrenciler, muafiyet sınavı üzerinden doğrudan ana derslere girmeye başlar.


 

Yorumlar