MTA Oruç Reis Gemisi petrol aramak için denize iniyor

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak: - "Faaliyete geçmek için gün sayan Oruç Reis gemimizle birlikte, biri Karadeniz'de, Oruç Reis ile de bu ay içerisinde Akdeniz'de, hem iki boyutlu hem üç boyutlu sismikle birlikte denizlerimizi durmadan arayacağız" - "Önümüzdeki yıllarda, etrafımızdaki denizlerde çok daha somut ve ülkemizi sevindirecek gelişmelere hep birlikte şahit olacağız"

Google Haberlere Abone ol
MTA Oruç Reis Gemisi petrol aramak için denize iniyor

İSTANBUL (AA) - NURAN ERKUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'de "Milli Enerji ve Maden Politikası" kapsamında aramacılık ve sondaj çalışmalarında bundan sonra daha agresif bir süreç yaşanacağını belirterek, "Faaliyete geçmek için gün sayan Oruç Reis gemimizle birlikte biri Karadeniz'de, Oruç Reis ile de bu ay içerisinde Akdeniz'de, hem iki boyutlu hem üç boyutlu sismikle birlikte denizlerimizi durmadan arayacağız." dedi.

MTA Oruç Reis gemisinin son denetimlerini yapmak üzere tersaneye gelen Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu gemi projesini uzun zamandır takip ettiklerini ve Türkiye'de enerji ve madencilik noktasında önemli bir süreci başlattıklarını söyledi.

Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak aramacılık ve sondaj noktasında daha yoğun çalışmalar yapacağını ifade eden Albayrak, "İnşallah Allah nasip etti, 16 Nisan'dan önce tamamladık ve gemimizi denize indiriyoruz. Bunun ilk adımlarını geçtiğimiz dönemde Barbaros Hayrettin Paşa gemimizle atmıştık. İkincisinin de ismini iki kardeşe eş olsun diye koyduğumuz ve son denetimini yaptığımız, artık faaliyete geçmek için gün sayan Oruç Reis gemimizle birlikte biri Karadeniz'de, inşallah hazır olur olmaz Oruç Reis ile de bu ay içerisinde Akdeniz'de hem iki boyutlu hem üç boyutlu sismikle birlikte denizlerimizi durmadan arayacağız." diye konuştu.

Albayrak, bu çalışmaları desteklemek için kendisinin de sondaj ve arama faaliyetlerini yerinde izleyeceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"İnşallah bu ay sonu itibarıyla Akdeniz'de daha yoğun bir mesainin başlayacağı süreci takiben açıkladığımız politika çerçevesinde tedarik edeceğimiz, kendi portföyümüze katacağımız yerli arama sondaj gemisiyle Akdeniz ve Karadeniz'de çok yoğun bir stratejiyle kuyu kazmaya başlıyoruz. İnşallah, bunun neticesinde önümüzdeki yıllarda etrafımızdaki denizlerde çok daha somut ve ülkemizi sevindirecek gelişmelere hep birlikte şahit olacağız. Ne kadar ararsanız, ne kadar çalışır ve mesai ortaya koyarsanız, o kadar netice alırsınız. Bunun için artık geçtiğimiz 15 yılda Türkiye'nin sistematik altyapı sorunlarını, özellikle enerji ve maden politikalarında çözen bir siyaset için 'Büyük Türkiye' diyoruz, 'Güçlü Türkiye' diyoruz. Rekabet anlamında Türkiye, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacak diyoruz. O zaman her sektörde her kurumumuzun artık kafaya güreşecek, kafaya yarışacak bir vizyonda, altyapıda ve rekabet gücünde olması lazım. İnşallah bu noktada bunlardan bir tanesinin adımını atıyoruz. Oruç Reis gemisi yüzde 90'dan fazla yerlilik oranıyla, yerli firmalarımızın katma değer noktasında ortaya koyduğu emeğin ve alın terinin bir ürünü. Dolayısıyla bu açıdan da bizi mutlu eden bir unsur. İnşallah, önümüzdeki günler güzel, Türkiyemiz açısından müjdeli günlere gebe. Biz hiç durmadan çalışacağız, yakında daha güzel haberlerle sizlerle birlikte olacağız."

- MTA Oruç Reis gemisinin özellikleri

Boyu 86 metre olan geminin deplasman kapasitesi 5 bin 178 ton seviyesinde bulunuyor. MTA Oruç Reis Gemisi'nin personel sayısının 50, ekonomik ömrünün ise 30 yıl olduğu belirtiliyor. Gemiyle yapılacak 2B/3B sismik araştırmalar ile deniz tabanında 20 bin metreye kadar derinlikteki yapılar incelenebilecek.

Ayrıca, gemide, yüksek ayrımlı sığ sismik, deniz gravite, deniz manyetiği yöntemleri kullanımına yönelik ekipmanlar bulunuyor.

Gemide deniz tabanından numune almaya yarayan "Piston Corer" ve nokta örnekleme yapan "Box Corer Sistemleri" yer alıyor. Hidrografik ve oşinografik çalışmalar için, deniz tabanında ayrıntılı haritalama ve görüntüleme yapılacak.

Gemide bulunan ve deniz altında operasyon yapabilecek kablolu bir robotik sistemle bin 500 metreye kadar istenilen derinliklerde gözlem ve numune alma mümkün olabilecek. Bunun yanı sıra akıntı ölçümleri, su örneklemesi, CTD sistemi ile fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz ve araştırmalar da yapılabilecek.

Yorumlar