"MS için bir adım" kampanyası

-Kampanya kapsamında hastalar ve doktorlar, MS hastalığında yürüme güçlüğü ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla Vodafone 39. İstanbul Maratonu'na katılıyor

Google Haberlere Abone ol
"MS için bir adım" kampanyası

İSTANBUL (AA) - Türkiye MS Derneği ve Gen İlaç iş birliğiyle hazırlanan "MS İçin Bir Adım" kampanyasında hastalar ve doktorlar Multiple Skleroz (MS) hastalığında yürüme güçlüğü ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla Vodafone 39. İstanbul Maratonu’na katılıyor.

Türkiye MS Derneği Başkanı Dr. Melih Tütüncü, yaptığı açıklamada, yürüme bozukluğunun hastaların hayatını kısıtlayan engellerin başında geldiğini vurguladı.

Engellenemeyen ataklar ve hastalığın ilerlemesi sonucu yürüme bozukluklarının, gerekli önlemler alınmazsa hastayı yardımsız dışarı çıkamayacak, tekerlekli sandalyeye bağlı yaşayacak hale getirebildiğine dikkati çeken Tütüncü, "Yorgunluk, kas güçsüzlüğü, kas gerginliği, denge bozukluğu gibi sebepler, MS hastalarında yürüme problemlerine yol açıyor. Ama bu problemlerin hiçbiri çözümsüz değil. Yeni tedaviler, fizik tedavi ve özellikle devamlı egzersizle bu sorunların günümüzde giderek azaldığını ve hafiflediğini söyleyebiliriz. Yıllar önce hastalarımızın yarısından çoğu hastalığın ilerlemesi sebebiyle yürüyemez hale gelirdi. Yeni tedavilerin gelişimiyle bugün artık ağır yürüme problemleriyle karşılaşan hastalarımızın oranı yüzde 20’lerin altına indi." ifadelerini kullandı.

Tütüncü, 12 Kasım pazar günü düzenlenecek Vodafone 39. İstanbul Maratonu'a katılacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Hem toplumda MS hastalığı ve MS'te yürüme güçlüğü konusunda farkındalık oluşturmayı hem de maratonda koşan ve halk koşusuna katılan doktorlarımız, hasta ve hasta yakınlarımız vasıtasıyla bağış toplamayı hedefliyoruz. Derneğimiz çatısı altında uzman fizyoterapistimiz tarafından yürüme güçlüğü çeken hastalarımıza ücretsiz fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sunuluyor. Derneğimize yapılan bağışlarla bu hizmeti yaygınlaştırmayı, ihtiyacı olan daha çok hastaya hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Ayrıca hastalarımızın ücretsiz yararlanabildiği nefes terapi, yoga, egzersiz derslerinin de sayısını artırmak istiyoruz. Yürüme üzerine hiçbir tedavi hastanın kendisinin yapacağı spor, egzersiz kadar etkili değil. Bu nedenle hastalarımızı yürümeleri, egzersiz ve spor yapmaları için yüreklendirmemiz çok önemli. İşte 'MS İçin Bir Adım' etkinliği için hastalarımızla omuz omuza Boğaz'ı yürüyerek geçeceğiz, bu onlar için büyük motivasyon kaynağı olacaktır. Spordan, hareketten uzak kalmamaları gerekiyor. Çünkü spor hastalarımızın daha sağlıklı bir yaşam sürmesini, kaslarının kuvvetlenmesini sağlıyor."

Açıklamada hastalardan Şükriye Güleryüz'ün de şu ifadelerine yer verildi:

"Dokuz yıl önce MS tanısı aldığımda bu hastalıkla ilgili hiçbir şey bilmiyordum. Başta çok zorlandım ama sonra hastalığımı kabullendim ve hayattan hiçbir zaman vazgeçmedim. Şimdi bu hastalıkla birlikte yaşamayı öğrendim. Doktoruma çok güveniyorum. Benim de yürüme zorluğu yaşadığım zamanlar oldu. Tekerlekli sandalyeye bağlı kaldım, koltuk değnekleriyle, walker yardımıyla yürümek zorunda kaldım. Ama hiçbir zaman pes etmedim, tedavilerimi, hareket etmeyi hiç bırakmadım. İki çocuğum var, onlar için dimdik ayakta durmalıyım. İnancım, tedavilerim, egzersiz ve fizik tedaviyi bırakmadığım için bugün gerçekten de ayaktayım ve Boğaz'ı benimle aynı kaderi paylaşan arkadaşlarımla, sevdiklerimle ve doktorlarımla birlikte yürüyerek geçeceğim."

Yorumlar