Mozambik'te sağlık kuruluşlarına saldırı

- Mozambik Ulusal Direnişi militanlarının ülkenin güneydoğusundaki Zambezi'de hastaneleri yağmaladığı ve ateşe verdiği belirtildi

Google Haberlere Abone ol
Mozambik'te sağlık kuruluşlarına saldırı

ANKARA (AA) - Mozambik'te muhalefet partisi Mozambik Ulusal Direnişi (RENAMO) militanlarının ülkedeki sağlık kuruluşlarını hedef aldığı bildirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütünden (HRW) yapılan yazılı açıklamada, RENAMO'nun, hastaneleri ve sağlık merkezlerini yağmaladıktan sonra ateşe verdiği kaydedildi.

RENAMO'nun ay başından bu yana Zambezi'de çok sayıda sağlık kuruluşuna zarar verdiği, bu saldırıların bölgede yaşayan 100 bin kişiyi etkileyeceği vurgulandı.

Açıklamada ifadelerine yer verilen HRW Afrika Müdürü Daniel Bekele, RENAMO'nun saldırılarla bölge halkının sağlık hizmeti almasını engellediğine dikkati çekerek, saldırıların bir an önce durdurulması çağrısında bulundu.

Mozambik'in Portekiz'e karşı 1975-1992 yılları arasında verdiği bağımsızlık savaşında yer alan, eski bir isyancı grup olan RENAMO, bağımsızlık savaşının başlamasıyla 1975'te Andre Matsangaissa tarafından kuruldu. RENAMO, 1992'de iktidara gelen ve bugün de ülkeyi yöneten Mozambik Kurtuluş Cephesi (FRELIMO) ile barış anlaşması imzalamasının ardından silah bırakarak Mozambik'teki siyasi partiler arasında yer aldı. Ancak liderliğini Alfonso Dhalakama'nın yaptığı, muhafazakar görüşlü RENAMO ile FRELIMO arasındaki ilişkiler 2013'teki yerel seçimlerden sonra bozuldu. RENAMO, siyasi taleplerinin karşılanmadığı ve polisin parti toplantılarına saldırılar düzenlediğini ileri sürerek 4 Nisan 2013'ten itibaren ülke içinde silahlı eylemler düzenlemeye başlamıştı.

Yorumlar