Mozambik'te barış için yerinden yönetim güçlendirilecek

- Devlet Başkanı Nyusi, anayasanın değiştirilerek ülkede yerinden yönetimin güçlendirileceğini duyurdu

Google Haberlere Abone ol
Mozambik'te barış için yerinden yönetim güçlendirilecek

MAPUTO (AA) - Mozambik Devlet Başkanı Filipe Nyusi, iktidar partisi ve ülkenin en büyük silahlı muhalif partisiyle gerçekleştirilen görüşmelerde yerinden yönetimlerin güçlendirilmesi kararının alındığını açıkladı.

Nyusi, ulusa sesleniş konuşmasında, ülkedeki iktidar partisi Mozambik Kurtuluş Cephesi (Frelimo) ile muhalif Mozambik Ulusal Direnişi (Renamo) arasında kalıcı barışın sağlanabilmesi için yapılan görüşmeler sonucunda siyasi partilere vilayetlerde daha fazla yetki ve güç verilmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

Yapılacak anayasa değişikliği ile ülkede her vilayet meclisinin çoğunluk oylarıyla kendi valisini seçme hakkı olacağını belirten Nyusi, yeni seçilen valinin devlet başkanı onayına da ihtiyaç duyacağını kaydetti.

Nyusi ayrıca, her vilayette devleti güvenlik ve ekonomi alanında temsil edecek, merkezden atanacak bir vilayet temsilcisinin de olacağını dile getirdi.

Mozambik, bağımsızlığını kazandıktan iki yıl sonra Frelimo ve Renamo arasında 16 yıl süren iç savaşa sahne olmuştu.

Ülkede, 1992'de yapılan barış anlaşmasına rağmen 2013'te iki parti arasında çatışmalar yeniden patlak vermişti. Ülkede kalıcı barışın sağlanabilmesi için iktidar partisi Frelimo, hala silahlı olan Renamo ile barış görüşmeleri başlatmıştı.

İdari olarak 10 vilayete ayrılan Mozambik, yarı başkanlık sistemiyle yönetiliyor.

Yorumlar