Motorine neden indirim gelmiyor? Motorin neden pahalı?

Benzin fiyatlarına indirim geldiği halde motorin fiyatlarına neden indirim gelmiyor sorusu sürücüler ve araç sahipleri tarafından merakla sorulurken, cevabı belli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Motorine neden indirim gelmiyor? Aradaki fark ne?

Motorin fiyatlarına benzine olduğu gibi neden indirim gelmiyor? İki ürün arasındaki fiyat farkı, benzine gelen son indirimle birlikte hayli açıldı. Benzin fiyatları 34 liraya kadar gerilerken, motorin fiyatları 40 liranın üzerinde kaldı. Hal böyle olunca haklı bir soru ortaya çıkıyor: Motorine neden indirim gelmiyor?

MOTORİNE NEDEN İNDİRİM GELMİYOR?

Motorin fiyatlarının benzin fiyatlarına oranla normalde daha ucuz olması gerekiyordu. Son hareketliliklerle birlikte ise bu durum tersine döndü. Motorin fiyatları ile benzin fiyatları arasındaki fiyat farkı neredeyse yüzde 15'e kadar çıktı. Bu durumun en önemli sebepleri belli oldu. 

Motorin fiyatlarının benzin fiyatlarından yüksek olmasının en önemli nedeni, Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş oldu. Motorinin dünya üzerindeki en önemli tesisleri Rusya ve Ukrayna'da bulunuyor.

Öte yandan, motorinin küresel ekonomide araç ve sanayi sektörlerinde kullanılması ve giderek artan talep nedeniyle fiyatının da düşmesini engelliyor.

Küresel motorin arzında hemen bir daralma olmasa bile arzın azalabileceğine yönelik endişeler talebi artırdı ve böylece motorin fiyatı benzinden daha fazla yükseldi.

Bu sebeple bugün motorinin litresi 40, benzinin litre fiyatı ise 36 liradan satılıyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

BRENT PETROL NEDİR?

Brent petrol, Kuzey Denizi'nden çıkarılan tatlı petrol türüdür. Dünya petrol piyasasına yön veren petrol çeşididir. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir. Çıkaran şirket Shell tarafından "Brent Goose" ismi verilmiş olup, içeriğinde %0,37 oranında sülfür bulunur ve bu da Brent Petrol’ün işlenmesi daha kolay olan “tatlı petrol” sınıfında yer almasını sağlar.

Kıstas kabul edilen ham petrol türleri, WTI (Western Texas Intermediate), Brent ve Umman olup, WTI petrolü NYMEX, Brent petrolü ICE, Umman petrolü ise DME üzerinde işlem görmektedir.

WTI Orta Amerika'dan, Brent petrolü Kuzey Denizi‘nden, Umman petrolü ise Orta Doğu‘dan çıkarılan petrollere verilen isimdir.

 

Yorumlar