Mortgage ne demek, kelime anlamı nedir?

Mortgage ne demek, kelime anlamı nedir soruları özellikle de konut almak isteyenlerin son dönemlerde sıklıkla duyduğu daha çok ABD'de yaygın olan sorulardır. Peki, nedir bu Mortgage?

Google Haberlere Abone ol
Mortgage ne demek, kelime anlamı nedir?

Mortgage ne demek, kelime anlamı nedir, Mortgage başvurusu nasıl yapılır, kimler bu imkan yararlanabiliyor? Konut kredisi kullanmak isteyenlerin karşılaştıkları bu ifadenin yararları ve zararları nelerdir? Bir dönem ABD'de patlak veren krizin adı olmuştu Mortgage kelimesi. Bütün dünyanın yakından izlediği krizde insanların oturdukları evlerinden bir anda çıkarılıyor, bankalar evlere el koyuyor ve satıyordu. 

Mortgage İngilizce bir kelimedir. Kelimenin Türkçe tam karşılığı ise "ipotek" demektir. Mortgage, günümüz koşullarında ev almak isteyenlerin kurtarıcısı olsa da detaylarına tamamen hâkim olmadan almamanız gereken bir kredi. “Uzun vadeli konut kredisi” diye de bilinen mortgage, diğer kredi çeşitlerinden, teminat olarak alınmak istenen malın gösterilmesi aşamasında ayrılıyor. Bu durum da, gözü kapalı girilen bu yolun tehlikelerinden biri ne yazık ki. Ancak doğru planlar yapıp, bilinçli adımlar atarsanız, bu tarz kredilerin size büyük getirilerinin olacağı da su götürmez bir gerçek.

Öyleyse “mortgage nedir?” sorusuna detaylı bir cevap verelim ve ileride karşılaşmanızın muhtemel olduğu durumları görelim.

Mortgage, almak istediğiniz bir malın kendisini -ki bu mal çoğunlukla bir gayrimenkuldür- teminat olarak göstererek uzun vadeli kredi almanızı sağlayan bir sistemdir. Bunu, malı almadan önce ipotek ettirip kredi çekmek gibi düşünebiliriz. Yani anlaştığınız kurum, ödemeler tamamen bitene kadar geçen süre boyunca herhangi bir sorunla karşılaştığında malınızın üzerinde hak sahibidir. Karar verdiğiniz ödeme süresi dolduğunda ise malın tek sahibi siz olursunuz.

Uzun vadeden kastın 5 ila 10 yıl arası bir süre olduğunu söyleyebiliriz. Yani mortgage başvurusu yapmaya karar verdiğinizde geleceği öngörmeli ve ödeme planınızı dikkatlice oluşturmalısınız.

Özetle “mortgage nedir?” sorusuna “kira öder gibi ev sahibi olmak” diyebiliriz elbette ancak unutmayın ki ödemeler sona erene dek evin tek sahibi siz değilsiniz.

Mortgage başvurusu yaparken dikkat edilecekler

Mortgage başvurusu yapmadan önce çeşitli kurumların faiz oranlarını ve vadelerini detaylıca inceleyin. Kendinize en uygun ödeme planını bulup istediğiniz firmaya başvuru yapabilirsiniz. Hemen hemen her firma sizlerle birlikte masaya oturup size en uygun planı çıkarmaya çalışır. Yani, mortgage planlarının nispeten esnek olduğunu söyleyebiliriz. Önemli olan, geleceğinize dair iyi bir planlama yapmanız. Bunu yaparken birtakım sorunların çıkabileceğini düşünerek, işsizlik, vefat ve benzeri durumlarda ödemelerinizin aksamamasını garantilemeniz de oldukça önemli.

Son zamanlarda toplu konut projelerinin artmasıyla mortgage başvurusu yapmak da kolaylaştı. Şayet almak istediğiniz gayrimenkul bir inşaat firmasının ilk kez satışa çıkan eviyse, o firmanın anlaştığı bir mortgage kurumu mutlaka vardır. Bu tarz anlaşmalı firmalar size diğer firmalara göre avantajlı birçok seçenek sunarlar. Dolayısıyla başvurularınızı bu firmalara yaparsanız sorunsuz bir mortgage ödeme planı oluşturma konusunda sağlam destekler alabilirsiniz. Üstelik anlaşmalı firmalar sizi uzman incelemesi (ekspertiz) derdinden de kurtarır. Yani malınızın değeri ve alabileceğiniz borç nettir. Bu tip anlaşmalı konut projeleri için bankanızla görüşmenizde yarar var.

Başvuru yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, bankaların mortgage kredisi faiz oranları ve size uzun yıllar boyunca sunacağı avantajlar. Ayrıca aldığınız kredinin sigortalı olup olmadığına, sigortanın kurallarına da dikkat etmenizde fayda var. Her şeyden önemlisi, mortgage diğer kredilerden farklıdır. Bunu bilerek hareket ettiğinizde, siz de kolaylıkla ev sahibi olabilirsiniz.

Mortgage hesaplama

İyi bir mortgage ödeme planı oluşturmak işin mortgage hesaplama konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. Ödeme planlarında bu tarz kredileri diğer kredilerden ayıran şey, ödeme yaptığınız her ay anaparanın azalması dolayısıyla faize tekabül eden meblağın da azalmasıdır. Herhangi bir kredi aldığınızda, ödemeler tamamen bitene kadar faiz krediyi çektiğiniz anapara üzerinden hesaplanır ve her ay aynı miktarda ödeme yaparsınız. Bu yüzden, eğer mortgage yerine aynı büyüklükte ve vadede farklı bir kredi çekiyor olsaydınız, anapara azalmasından etkilenmeyeceğiniz için bankalara kat be kat fazla ödeme yapmak zorunda kalırdınız.

Daha önce de söylediğimiz gibi bu noktada anlaşmalı konut projeleri bir adım öne çıkar. Unutmayın ki, 20 yıla varabilen geri ödemelerle alınan konut kredilerinde, kredi faiz oranları hayati önem taşıyan bir faktördür. Genelde diğer firmalara göre anlaşma gereği düşük faiz oranları sunan anlaşmalı firmalar hem doğru bir mortgage ödeme planı oluşturmanızda size yardımcı olur hem de ondalık sayıların uzun vadede büyük değişiklikler yarattığı mortgage dünyasında düşük faizle minimum geri ödeme yapmanıza olanak sağlar.

Kaynak: bigpara hürriyet

Yorumlar