Moritanya'da anayasa tartışmaları

- Başkent Novakşot'ta Cumhurbaşkanı Abdulaziz'in anayasa referandumu planları protesto edildi

Google Haberlere Abone ol
Moritanya'da anayasa tartışmaları

NOVAKŞOT (AA) - Moritanya'nın başkenti Novakşot'ta, Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz'in anayasada değişiklik planları protesto edildi.

Ülkedeki 14 siyasi partiyi çatısı altında toplayan Ulusal Demokratik ve Birlik Forumu liderlerinin yanı sıra Demokratik Güçler Bloku Partisi temsilcileri, sendikalar ve insan hakları kuruşları, başkent Novakşot'ta bir araya gelerek "anayasada değişiklik" karşıtı gösteri düzenledi.

Muhalif gruplar, iktidardaki Cumhuriyet İçin Birlik Partisinin, "Cumhurbaşkanı Abdulaziz'e üç dönem seçilme imkanı tanıyan" anayasal değişiklik çağrısına da tepki gösterdi.

Muhalefet Forumu Dönem Başkanı Seyyid Ahmed Veled Bab Emin, yaptığı konuşmada, ana muhalefetin boykot ettiği diyalog görüşmeleri sonuçlarına karşı çıktıklarını kaydetti.

Emin, uzlaşmanın olmadığı bir ortamda anayasaya el sürülmesinin, ülkenin güvenlik ve istikrarına yönelik çok riskli yansımaları olacağını savundu.

Demokratik Güçler Bloku Partisi yöneticilerinden Muhammed Mahmud, anayasaya yapılan zulmün durdurulması amacıyla toplandıklarını ifade ederek, Moritanya halkının üçte ikisinin mevcut şartlarda anayasada herhangi bir değişikliğe gidilmesinden yana olmadığını söyledi.

Moritanya Cumhurbaşkanı Abdulaziz, geçen hafta siyasi diyalog kapsamındaki ziyaretlerinin ardından yaptığı açıklamada, yeniden aday olmak için anayasanın 28'inci maddesini değiştirmeyi planladığı yönündeki haberleri yalanlayarak, cumhurbaşkanlığına bir kez daha aday olmayacağını duyurmuştu.

Ancak Abdulaziz, yakın zamanda anayasa referandumu yapılmasını planladığını belirterek, referandumda bazı anayasal kurumlar, milli marş ve bayrakla ilgili maddelerde değişiklik öngördüğünü ve planlanan değişiklikler arasında parlamentonun senato kanadının kaldırılmasının da olduğunu ifade etmişti.

Yorumlar