Mora Ayaklanması nedir, ne zaman oldu?

Mora Ayaklanması nedir, ne zaman ve nerede oldu sorusu Bahçeli'nin konuyla alakalı mesajından sonra merak konusu oldu.

Google Haberlere Abone ol
Mora Ayaklanması nedir, ne zaman oldu?

Mora ayaklanması nedir, kim tarafından ne zaman yapıldı, sonuçları neler oldu? Mora ayaklanması ya da Mora isyanı aslında aynı zamanda "Yunan isyanı"dır. 

Mora isyanı (1821) Mora Yarımadasında yaşayan Yunanlıların Osmanlı Devleti`ne karşı giriştikleri isyandır. İsyan yaklaşık 9 yıl sürmüştür. 1832 yılında yapılan anlaşmayla da Yunanistan'ın bağımsızlığına giden süreç başlamıştır.

Bu isyan Osmanlı Devleti tarafından bastırılmış olmasına karşılık, Avrupa devletlerinin Osmanlı Devletinin iç işlerine karışması sonucunda Yunanistan`ın bağımsızlığını kazanmasına neden olmuştur.

Böylece Osmanlı Devleti`nde ilk kez bir millet bir isyan sonrasında bağımsızlığını kazanmış ve bu durum Osmanlı`daki diğer ulusları da etkileyecek ve Osmanlı Devleti`nin parçalanması hızlanacaktır.

Mora ayaklanması sonrasında 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmıştır.

Ayaklanma Mora Yarımadasının güneyindeki Mani burnunda yaşayan Yunanların 17 Mart 1821'de Osmanlılara karşı isyan etmesiyle başladı.

İsyancılar 23 Eylül'de Tripoliçe'yi ele geçirdi. 

İsyancılar şehirde bulunan Türk ve Yahudi sakinleri katletti.

Ayaklanmada Osmanlı Devleti'nden bağımsızlık isteyen Yunan aydınlarının kurduğu Filiki Eterya derneği de rol oynadı.

Uzun bir süre kanlı mücadelelerle devam eden ayaklanma, 1829 yılında İngiltere, Fransa ve Rusya'nın Yunanlar lehine müdahele ederek Navarin Deniz Muharebesi'nde Osmanlı Devleti'ni büyük bir yenilgiye uğratmaları sonucu Yunanların lehine dönüştü.

Osmanlılar 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nı kaybederek 1829 yılında Rusya'yla imzaladıkları Edirne Antlaşması'yla Yunanistan'ın bağımsızlığını kabul ettiler.

Daha sonra temmuz 1832'de Yunanların adına müdahele etmiş olan Avrupa'nın 3 büyük gücü ile imzaladıkları İstanbul Antlaşması ile bağımsız Yunanistan'ın sınırlarını ve statüsünü garanti altına almışlardır.

Yunanlar, Osmanlı idaresi altında bağımsızlık kazanan ilk millet olmuştur.

Yorumlar