Moody's Türkiye'nin kredi görünümünü yükseltti

Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelere paralel olarak Moody's'den de kredi görünümü konusunda olumlu bir adım geldi. Moody's Türkiye'nin not görünümünü durağandan pozitife çevirdi. Kredi notunu ise B3'te teyit etti.

Google Haberlere Abone ol
Moody's Türkiye'nin kredi görünümünü yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak teyit etti ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e yükselttiğini açıkladı. Kuruluş, bu kararın ana nedeninin Türkiye ekonomisinde gerçekleştirilen politika değişiklikleri olduğunu belirtti. Özellikle ortodoks para politikasına yapılan dönüşün ve ekonomi politikasındaki belirleyici değişikliklerin bu kararda etkili olduğu vurgulandı.

Enflasyon ve Ekonomi Politikaları

Moody's açıklamasında, Türkiye'nin enflasyon dinamiklerinde bir değişim olduğuna ve bu durumun para politikasının güvenilirliğini ve etkinliğini yeniden kazandığının göstergesi olduğuna dikkat çekti. Yine açıklamada, parasal sıkılaştırmanın Türkiye'nin dış dengesizliğinin azaltılmasına ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz rezervlerinin yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunabileceği belirtildi. Bu durumların ülkenin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltabileceği ifade edildi.

Dış Açık ve Ekonomik Beklentiler

Türkiye'nin dış açığının 2024 yılında daha da azalmasının ve yıl sonunda 40 milyar doların altında olmasının beklendiği bildirildi. Açıklamada, mevcut para politikası duruşunun sürdürülmesi ve makroekonomik dengesizliklerin azalmasının, Türkiye'nin kredi notunun daha da yükseltilmesine yol açabileceği kaydedildi.

Önceki Değerlendirmeler ve Takvim

Moody's, 12 Ağustos 2022'de Türkiye'nin ekonomik durumuna ilişkin bir değerlendirme yapmış ve kredi notunu "B3" olarak güncellemişti. O dönemde not görünümü "durağan"a çevrilmişti. 2023 yılında yapılması beklenen değerlendirmelerde ise herhangi bir güncelleme yapılmadığı belirtildi.

Yorumlar