Moodist'ten sorunlu ilişkiler için terapi tavsiyesi

- Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi uzmanlarından Baran: - "Yaşanan sıkıntıları giderebilmek için bir müdahale gerekir. Ailenin işleyiş biçimini, aile üyelerinin birbiriyle ilişkilerini ve iletişimini ele alan aile ve çift terapisi bunun için var"

Google Haberlere Abone ol
Moodist'ten sorunlu ilişkiler için terapi tavsiyesi

İSTANBUL (AA) - Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi uzmanlarından Dr. Selin Baran, ilişkilerde yaşanan sıkıntıların giderilebilmesi adına ailenin işleyiş biçimini, aile üyelerinin birbirleriyle ilişkisini ve iletişimini ele alan aile ve çift terapisini önerdi.

Sorunlu ilişkilerin çözümüne dair tavsiyelerde bulunan Baran, insan hayatında en önemli unsurlardan birinin ilişki olduğunu vurguladı.

İster eşler, ister anne-baba ve çocuklar arasında olsun, bireyler bu ilişkiden yeterince doyum sağlayamıyorsa problemlerin baş gösterdiğine işaret eden Baran, şu ifadeleri kullandı:

"Aslında hiçbir ilişki mükemmel değildir. Mükemmel ilişki diye bir şeyi aramak da yanlış olur. Ailelerde ve çiftler arasında mutlaka tartışmalar, anlaşmazlıklar yaşanır. Kimi zaman aileler ve çiftler, var olan bu anlaşmazlıkları problem çözme becerileriyle bir çözüme ulaştırabilirler. Ama bazı aile ve çiftlerde durum farklı ilerler.

Bozulan ilişkilerde taraflar sürekli bir tartışma halindedir. Tartışmalar sıklaşır ve süreklilik kazanır. Doğal olarak ilişkiler gittikçe yıpranır, tarafların birbirlerini suçlayıcı davranışları artar, sıklıkla öfke patlamalarının yaşandığı kavgalar olmaya başlar."


-"Çözüm için dış müdahale gerekir"


Baran, yaşanan sıkıntıların giderilebilmesi için bir müdahale gerektiğini bildirdi. Ailenin işleyiş biçimini, aile üyelerinin birbirleriyle ilişkisini ve iletişimini ele alan aile ve çift terapisinin bunun için var olduğuna dikkati çeken Baran, şunları kaydetti:

"Aile ve çift terapisi bireylerin yaşamlarından ve ilişkilerinden doyum sağlayabilmeleri açısından çok önemli bir yere sahiptir. Aile ve çift terapistleri her bireye ait sıkıntıları ele alıp, aile sistemi içinde değerlendirip söz konusu problemin oluşumunda, devam etmesinde ya da çözümünde her bir aile üyesinin rolünü anlamaya çalışır. Aile sistemlerinde değişiklik yaparak sorunlara çözüm üretmeye çalışır.

Aile terapisi, aile üyeleri ve çiftler arasındaki iletişimin kalitesini artıran, çatışmaların üstesinden gelmelerinde onlara yardımcı olan, ailenin güçlerini ve sağlamlığını artırmayı amaçlayan bir terapi çeşididir. Aile ve çift terapisi öncelikle bireylerin kendilerini tanımalarını, eşlerin birbirlerini tanımalarını, geçimsizlik ve huzursuzlukları çözmeyi, aile içi iletişim kalitesini artırmayı, başa çıkma kabiliyetlerini güçlendirmeyi, gerektiğinde tartışmaların nasıl yapılacağını, çocuk ya da ergenlerde görülen uyum sorunlarını minimize etmeyi, evlilik öncesi danışmanlığını ve boşanma süreci sorunlarını çözmeyi hedefler."

Baran, gerek eşiyle gerek çocuklarıyla sorun yaşayan çiftlerin bir aile ve çift terapistine danışmalarını ve sorunlarını vakit geçirmeden çözüme kavuşturmalarını tavsiye etti.

Yorumlar