Mısırlı siyasilerden Tiran ve Sanafir adalarının Arabistan'a geçmesine itiraz

Eski Cumhurbaşkanı adayı Sabbahi: "Parlamentonun anlaşmayı onayladığı an ulusal hareket sokaklara inecektir. Biz sözümüzü söyledik. Zafer bizim oluncaya kadar açlık grevi ve eylem yapacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Mısırlı siyasilerden Tiran ve Sanafir adalarının Arabistan'a geçmesine itiraz

Mısırlı muhalif siyasetçiler, Tiran ve Sanafir adalarının egemenliğinin Suudi Arabistan'a geçmesini öngören anlaşmanın parlamentoda onaylanması durumunda açlık grevi ve çeşitli eylemler yapacaklarını bildirdi.

Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a geçmesini öngören anlaşma, parlamentoda tartışıldığı sırada Düstur Partisi, Mısır Sosyal Demokrat Partisi, Sosyalist Halkçı İttifak Partisi ile eski Cumhurbaşkanı adaylarından Hamdin Sabbahi, eski milletvekili Muhammed Enver ve avukat Halid Ali el-Müreşşeh'in de aralarında olduğu muhalif bir grup Kahire'de basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında, muhalif siyasi güçlerin, Tiran ve Sanafir adalarından feragat edilmesi konusundaki ısrarın protesto edilmesi amacıyla bugünden başlamak üzere siyasi parti merkezlerinde eylem yapılacağı bildirildi.

Bunun, anlaşmanın parlamentodan geçirilmesine direnmek için atılacak adımların başlangıcı olduğu, ilerleyen süreçte Tahrir Meydanı'nda gösteriler düzenleneceği, milletvekilleriyle irtibata geçmek için kampanyalar yapılacağı ve Mısırlılara pencerelerine bayrak asma çağrısında bulunulacağı belirtildi.

"Ulusal hareket sokaklara inecektir"

Hamdin Sabbahi, basın toplantısında; "Parlamento anlaşmayı onayladığı an ulusal hareket sokaklara inecektir. Biz sözümüzü söyledik. Zafer bizim oluncaya kadar açlık grevi ve eylem yapacağız. Tiran ve Sanafir'in kaybedilmesi Mısır'ın kaybı ve ona yapılmış bir aşağılama, Suudi Arabistan için patlamaya hazır bir bomba, İsrail için ise hakiki bir kazançtır." dedi.

Gazeteciler oturma eylemi yapacak

Öte yandan onlarca siyasetçi ve basın mensubu yayımladıkları yazılı açıklamayla, milletvekillerine istifa çağrısında bulundu. Yaklaşık 500 gazeteci de salı günü Kahire'deki sendika binasında oturma eylemi çağrısı yaptı.

Anlaşmanın parlamentoda 3 gün boyunca tartışılması bekleniyor.

Mısır Yüksek İdare Mahkemesinin Suudi Arabistan'la geçen yıl imzalanan Kızıldeniz Sınır Antlaşması'nı iptal ederek tartışmalı Tiran ve Sanafir adalarının Mısır toprağı olduğuna hükmetmesinin ardından anlaşma parlamentoya taşınmıştı.

Yorumlar