Mısır'da bazı yargı mensupları emekliye sevk edildi

- Cumhurbaşkanı Sisi, Rabiatul Adeviyye gösterilerine destek vermekle suçlanan 44 hakimi emekliye sevk etti

Google Haberlere Abone ol
Mısır'da bazı yargı mensupları emekliye sevk edildi

KAHİRE (AA) - Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, "Rabiatul Adeviyye gösterilerini destekleyen açıklamalar yapmakla" suçlanan 44 hakimi emekliye sevk etti.

Resmi Gazete'de yer alan karara göre, Hakimler Disiplin Kurulunun, kamuoyunda "Rabiatul Adeviyye açıklaması" ve "Mısır için hakimler" olarak bilinen iki davayla ilgili olarak 14 ve 28 Mayıs'ta verdiği kınama kararının ardından Sisi bugün çıkardığı 192 ve 193 sayılı kararnamelerle 44 hakimi emekliye sevk etti.

Emekli edilenler arasında Yargıtay Başkan Yardımcısı Muhammed Naci Hasan Dirbale gibi yüksek yargı mensupları da bulunuyor.

AA muhabirine konuşan Dirbale, cumhurbaşkanlığı kararnamesini, adalet, hak ve özgürlükleri savunan şerefli hakimlerin ''kıyıma tabi tutulması'' olarak yorumladı ve daha önce de buna benzer kıyımların yaşandığını ifade etti.

Sisi, geçen ay hakimlere yaptığı bir konuşmada, yargının bağımsız olduğunu ve hakimlerin işlerine müdahale etmeyeceklerini söylemişti.

"Mısır için hakimler" hareketinin ismi Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından 2012'de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gündeme gelmişti. Basın toplantıları düzenleyerek kamuoyuyla sürekli irtibat halinde olan hareket, Hürriyet ve Adalet Partisinin adayı Muhammed Mursi'nin seçimleri kazandığını duyurmuştu.

Yorumlar