Mısır'da "11 Kasım eylemlerine" doğru

- Mısır'da Garibanlar Devrimi sloganıyla düzenlenmesi beklenen eylemlere sayılı günler kala, ülkede gergin ancak sessiz bir ortamın hakim olduğu görülüyor - Ülkede, ekonomik durumun her geçen gün daha kötüye gitmesi pirinç, yağ, şeker gibi bazı temel gıdalara erişimde dahi zorlukların yaşanıyor olması, dar gelirli kesim ve orta direğin yönetime karşı öfkesini artırıyor - Ekonomist Musa: "Herkes IMF'den üç yıl içinde alınacak 12 milyar dolar için yapılan ekonomik tasarruf önlemleri sonrasında halkın her an patlayabilecek bir hale gelen kızgınlığını görebiliyor" - Kahire Amerikan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Sadık: "Mısır'da üçüncü bir devrim olmaz. Çünkü, ülke bunu kaldıramaz"

Google Haberlere Abone ol
Mısır'da "11 Kasım eylemlerine" doğru

KAHİRE (AA) - Mısır'daki bazı muhalif grupların çağrısıyla 11 Kasım'da yapılması beklenen eylemler öncesinde, ülkede kısmen gergin ancak sessiz bir ortamın hakim olduğu görülüyor.

Ülkede, ekonomik durumun her geçen gün daha kötüye gitmesi pirinç, yağ, şeker gibi bazı temel gıdalara erişimde dahi zorlukların yaşanıyor olması, dar gelirli kesim ve orta direğin yönetime karşı öfkesini artırıyor.

Merkez Bankasının 3 Kasım Perşembe günü ülkenin para birimi olan cüneyhi dalgalanmaya bırakmasının ardından cüneyh, yüzde 48 değer kaybetti. Aynı günün gece yarısı 00:00 itibarıyla akaryakıt ürünlerine de "yüzde 30 ila 47" zam yapıldı.

- Hükümetin son kararları "orta direği" etkiliyor

AA muhabirine konuşan Mısırlı ünlü ekonomist Amr Musa, hükümet tarafından alınan son kararların doğrudan orta direği etkilediğini belirtti. Ülkede, 10 milyon civarında vatandaşın fakirlik sınırının altına düştüğünü söyleyen Musa, işsizlik oranının da yüzde 12'ye kadar yükseldiğini ifade etti.

Ülkede toplumsal ve ekonomik bir tıkanıklığın zaten var olduğuna, hükümet tarafından alınan son kararların ardından bunun iyice arttığına dikkati çeken Musa, "Ülke para biriminin dalgalanmaya bırakılmasının ardından cüneyh büyük oranda değer kaybetti ve Mısırlı çalışanın aylığının yarısı eridi. Herkes IMF'den üç yıl içinde alınacak 12 milyar dolar için yapılan ekonomik tasarruf önlemleri sonrasında halkın her an patlayabilecek bir hale gelen kızgınlığını görebiliyor." dedi.

Enflasyonun geçen ağustos ayında yüzde 16,4'e kadar yükseldiğini hatırlatan Mısırlı uzman, "Bu son 8 yılın en yüksek enflasyon oranıdır. Cüneyhin dolar karşısında değer kaybetmesi bütün halk tabakalarını etkiledi. Yüzde 70'i dışarıdan ithal edilen temel gıda maddelerinde de zam bekleniyor." dedi.

Sosyal bilimciler de ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve bazı temel gıda maddelerinde başlayan kıtlık gibi unsurların, halkı birey bazında doğaçlama bir şekilde isyana zorlayabileceğini söylüyor.

Ancak halk kitlelerini dini cemaatler, siyasi partiler, devrim ve değişim hareketlerinin sokağa çıkarmaktan yoksun olduğu da öngörülüyor.

Kahire Amerikan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Said Sadık, Mısır'da muhalif gruplar, dini cemaatler veya devrimci hareketlerin tekrar bir eylem yapması ve yönetimi zor duruma sokma ihtimalinin zayıf olduğunu savundu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yaşadıklarından ders çıkardığı görüşünü dile getiren Sadık, Sisi'nin kendisini korumaya aldığını dile getirdi.

Devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yönetiminin sonunu hazırlayan 25 Ocak Devrimi ve Mursi'ye askeri müdahalenin yolunu açan 30 Haziran sürecini devrim olarak niteleyen Sadık, "Mısır'da üçüncü bir devrim olmaz. Çünkü, ülke bunu kaldıramaz." diye konuştu.

Öğretim Görevlisi Sadık, şunları söyledi:

"Bu iki devrimin sonucu Mısır halkına güvenlik zafiyeti ve ekonomik kriz olarak geri döndü. Mısır medyası ayaklanma ve halk devrimi ile işlerin düzene girmeyeceği konusunda vatandaşı ikna etmiş durumda. İnsanlar Mısır'ın da bir Suriye ve Libya gibi olmasından endişe ediyor."

- 11 Kasım'da eylem çağrısını kim yaptı?

Mısır'daki hayat pahalılığına karşı mücadele için kurulan muhalif "Garibanlar Hareketi"nin resmi sözcüsü Yasir el-Umde, geçen ağustos ayında "Garibanlar Devrimi" sloganıyla 11 Kasım'da eylem düzenleyeceklerini duyurmuştu.

Eylül ayında da Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek Koalisyonu açıklama yayımlayarak, 11 Kasım eylemlerinde yer alacaklarını kamuoyuna duyurdu. Açıklamada, "11 Kasım 25 Ocak Devrimi'nin devamı olacak." ifadelerine yer verildi.

Eylem çağrılarına muhalefetin farklı gruplarının destek vermesi ve halkın bazı kesimlerinde kabul görmesinin ardından, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi geçen ekim ayındaki bir konuşmasında "11 Kasım eylemlerinin başarısız olacağını" söyledi.

Son bir haftada hükümet tarafından hayata geçirilen ekonomik politikaların ardından Sisi, 7 Kasım'da Savunma ve İçişleri bakanlarının yanı sıra Mısır Muhaberatı Başkanı ve Mısır Askeri Muhaberatı Komutanı'nın da katıldığı bir toplantı düzenledi. Toplantı sonunda Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, "ülkede tekrar bir anarşi ortamının oluşmasına izin verilmeyeceği" belirtildi.

Mısır yönetimine yakın isimler 11 Kasım eylemlerinin hedefinin belli olmadığını ve halkın teveccüh göstermeyeceğini iddia ederken, muhalifler ise gösterilerin yeni bir halk hareketinin başlangıcı olabileceğini düşünüyor.

Yorumlar