Mısır-Sudan ilişkilerinin geliştirilmesi

- Mısır ve Sudan dışişleri bakanları başkanlığında Hartum'da "Siyasi İstişare Komisyonu" toplantısı düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Mısır-Sudan ilişkilerinin geliştirilmesi

KAHİRE (AA) - Mısır ve Sudan dışişleri bakanları başkanlığında Sudan'ın başkenti Hartum'da düzenlenen "Siyasi İstişare Komisyonu" toplantısında, iki ülke ilişkileriyle ilgili çeşitli meselelerin ele alındığı bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sudan ve Mısır dışişleri bakanları başkanlığında düzenlenen "Siyasi İstişare Komisyonu" toplantısının Hartum'da gerçekleştirildiği ifade edilerek, söz konusu toplantıda, ikili ilişkilerin geliştirilmesini hedefleyen 9 meselenin görüşüldüğü belirtildi.

Toplantıda, Ekim 2018'de devlet başkanlığı seviyesinde "Ortak Yüksek Komisyon" oluşturulması konusunun yanı sıra Sudan Başbakanı Bekri Hasan Salih'in Kahire ziyaretinin de görüşüldüğü kaydedildi.

İki ülke heyetlerinin Kahire'de ziraat alanında bir toplantı gerçekleştirmesi, ağustos ayında da sınır anlaşmazlıkları konusunda bir araya gelinmesinin ele alındığı toplantıda, güvenlik ve terörle mücadelede iş birliği konularının değerlendirildiği aktarıldı.

Toplantıda ayrıca medyanın ikili ilişkilere olumsuz etkisinin azaltılması hedefiyle "medya şeref antlaşmasının" etkinleştirilmesi, Mısır Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Enstitüsü'nde Sudanlı diplomatların eğitilmesi, Nil havzası ülkeleri toplantısı yapılması için Sudan'ın Mısır'a destek vermesi ve Mısır yönetiminin Sudan'ın UNESCO Genel Direktörlüğü adayı Muşira Hitab'ı desteklemesi konularının da masaya yatırıldığı ifade edildi.

Hartum'daki "Siyasi İstişare Komisyonu" toplantısında Etiyopya tarafından Nil Nehri üzerine inşa edilmekte olan Hedasi (Nahda) Barajı ile bölgesel ve küresel konuların da ele alındığı öğrenildi.

Yorumlar