Mim Kemal Öke kaç yaşındadır, aslen nerelidir?

Türkiye'nin en genç profesörü olan ilk ismi Mim Kemal Öke, uzun aradan sonra ilk kez TRT 1 ekranlarında Ramazan Sevinci programında ortaya çıktı. Peki, Türkiye'nin bir dönemler çok yakından tanıdığı ve takip ettiği Mim Kemal Öke, kaç yaşındadır, aslen nerelidir, şu sıralar neler yapıyor?

Google Haberlere Abone ol
Mim Kemal Öke kaç yaşındadır, aslen nerelidir?

Türkiye'nin bir dönem televizyon ekranlarından "Haydi Bastır" isimli programdan hatırladığı Mim Kemal Öke, uzun zaman sonra ilk kez TRT 1'de yayınlanan Ramazan Sevinci programında Bekir Develi'nin misafiri oldu. Peki Mim Kemal Öke kaç yaşındadır, aslen nerelidir, şu sıralar neler yapıyor?

Mim Kemal Öke 64 yaşındadır. 

İstanbul doğumlu olan Öke, DP kökenli bir anne ile CHP kökenli bir babanın oğludur.

Öke'nin en önemli özelliği 35 yaşında profesör olan ilk Türk vatandaşı olmasıdır. 

Öke'nin bir diğer özelliği ise down sendromlu kızı için neredeyse tıp fakültesini bitirecek derecede konu hakkında bilgi sahibi olması ve bu alanda bir kitap yazmadır.

İşte Mim Kemal Öke'nin kısa biyografisi: 

Mim Kemal Öke 1955 yılında İstanbul'da doğdu.

“Atatürk’ün doktoru” olarak tanınan, kendisiyle aynı isme sahip Mim Kemal Öke’nin torunudur. 35 yaşında profesör olarak Türkiye’de profesör unvanını alan en genç kişi olmuştur. Türk dış politikası tarihine ilişkin araştırmaları olan Öke, akademik yaşamını İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde sürdürmektedir.

Çeşitli dillerde yayımlanış akademik kitap ve makalelerin yanı sıra üç romanı bulunur.

Down sendromu konusunda kendini geliştirmiş; “Bülent Üstündağ” mahlasıyla "47. Kromozom" isimli bir kitap yazmıştır

1955 yılında İstanbul'da doğdu. Babası CHP milletvekilliği yapmış doktor Mim Kemal Öke’nin oğlu Yılmaz Ali Bey, annesi Demokrat Parti milletvekilliği ve bakanlık yapmış doktor Ekrem Hayri Üstündağ ’ın torunu Melek Pınar Hanım’dır. Ailenin tek çocuğudur.

İlköğrenimini Şişli Terakki Lisesi'nin ilkokul bölümünde, orta öğrenimini Robert Kolej'de tamamladı (1973) Yüksek öğrenimi için İngiltere’ye giderek Cambridge'de İktisat ve Tarih Fakültelerini bitirdi. Lisans sonrası Sussex'de (MA.) ve Cambridge (M.Phil) uluslararası ilişkiler alanında çalışmaya devam etti. Eğitiminin ardından Birleşmiş Milletler’de danışmanlık yapmaya başlayan Öke, 1980’de Neval Ertosun ile evlenmiş [3] ve ilk çocuğu Alihan 1981’de dünyaya gelmiştir.

Türkiye dönünce İstanbul Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler doktorasını tamamlayıp (1981) Boğaziçi Üniversitesi’ne geçti. 1984'te doçent, 1990'da profesör oldu. 35 yaşında profesör olarak Türkiye’de profesör unvanını alan en genç kişi oldu. 1983-1989 yılları arasında TRT’de danışmanlık yaptı; baz TRT belgeselleri için metin yazdı.[4] 1990-1992’de Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü Müdürlüğü'nü yaptı.

1991’de down sendromlu Nazlıhan dünyaya geldi. Aynı yıl özel bir televizyon kanalında “Haydi Bastır” adlı yarışma programını sundu ve ülke çapında tanındı. Kızı Nazlıhan’ın fizyotereapi eğitimleri için bir süre yurtdışında yaşadı. Down sendromu ile ilgili kendini geliştirmiş; Bülent Üstündağ mahlasıyla "47. Kromozom' isimli bir kitap yazmıştır (1994).

2002-2004 yılları arasında Beykent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı olarak görev alan Öke, akademik yaşamını İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde sürdürmektedir.

Kaynak: Son Haberler, Wikipedia

Yorumlar