Milyonlarca işçi erken zam istiyor

Milyonlarca işçi, hükümetle yapılan sözleşmenin öne çekilerek erken düzeltme talebinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Milyonlarca işçi erken zam istiyor

Türk-İş, 700 bin kamu işçisini ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü ile ilgili önemli taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a iletti. Bu talepler, 'sözleşme başlangıç tarihlerinin ocak ayına çekilmesi' ve 'kamu işçisine refah payı verilmesi' olarak belirtildi.

TÜRK-İŞ VE BAKANLIK ARASINDA KRİTİK GÖRÜŞME

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve TÜRK-İŞ Kamu Koordinasyon Kurulu'nda yer alan sendika genel başkanları, bakan Işıkhan tarafından kabul edildi. Yaklaşık iki saat süren ve basına kapalı olan bu toplantının ardından Atalay, bakanlık girişinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

KAMU İŞÇİSİNİN DURUMU VE ENFLASYON SIKINTISI

Atalay, 700 binden fazla kamudaki işçinin 2023-2024 dönemindeki mali ve sosyal haklarının belirlendiği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün mayıs ayında imzalandığını hatırlattı. Sözleşme ile en düşük kamu işçisi ücretinin 15 bin liraya çıkarıldığını, 2023'ün ilk ve ikinci altı aylarında sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 15 oranında ücret artışı yapıldığını belirten Atalay, geçen sürede yaşanan enflasyonun yarattığı sıkıntıları dile getirdi. Atalay, "Geldiğimiz noktada ortada bir ücret dengesizliği var" diyerek, çeşitli iş kolları arasındaki ücret farklılıklarına dikkat çekti.

ENFLASYON VE ÜCRET DENGELENMESİ TALEBİ

Enflasyonun yüksek çıkmasının iş yerlerinde ücret dengesini ve iş barışını bozduğunu vurgulayan Atalay, "Ocak ayına başka, mart ayına başka enflasyon çıkıyor" diyerek, sözleşmelerin farklı aylarda başlamasının yarattığı sorunlara işaret etti. Atalay, kamudaki ücret dengesizliğinin bir an önce çözülmesi gerektiğini belirtti.

BAKAN IŞIKHAN'DAN BEKLENTİLER VE SONRAKİ ADIMLAR

Atalay, Bakan Işıkhan'ın, işveren sendikası TÜHİS ile görüşeceğini ve konuyla ilgili TÜRK-İŞ'e bilgi vereceğini açıkladı. TÜRK-İŞ'in talepleri arasında enflasyon oranının yüksekliği ve pazardaki fiyat artışları göz önünde bulundurularak, kamu işçilerine nefes aldıracak bir düzenleme yapılması ve sözleşme başlangıcının ocak ayına çekilmesi yer alıyor. Atalay, bu taleplere müspet bir cevap beklediklerini ifade etti.

Yorumlar