Milyonlarca insan af düzenlemesini bekliyor ama muhalefet engelliyor

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden infaz düzenlemesinde istedikleri maddeleri ekletemeyen CHP, HDP ve İyi Parti, düzenlemenin çıkmaması için görüşmeleri tıkama taktiğine başvurdu. Üç partinin milletvekilleri akla ziyan yöntem ve taktiklerle düzenlemenin çıkmasını engellemeye çalışıyor

Google Haberlere Abone ol
AncakCHP, HDP ve İyi Parti engel oluyor

Milyonlarca insan TBMM'den çıkacak infaz düzenlemesini beklerken, terör suçlarını da kapsamını isteyen muhalefet görüşmeleri tıkayarak düzenlemenin çıkmasını engelliyor. FETÖ, PKK ve DHKP-C ile bağlantılı olmakla suçlananların da serbest bırakılmasını isteyen CHP, HDP ve İyi Parti görüşmeleri tıkamak için elinden geleni yapıyor. CHP ve HDP'li milletvekillerinin görüşmeleri geciktirmek, yavaşlatmak hatta tıkamak için sudan bahaneler üreterek önerge verdiği görüldü. 

Meclis’te görüşülen ve 90 bin kişini beklediği infaz düzenlemesi muhalefete takıldı. Teklifin en geç dün itibarıyla tamamlanması planlanıyordu. Ancak görüşmelerine salı günü başlanan teklifin maddeleri üzerindeki oylamalarına perşembe günü geçilebildi. Muhalefetin çeşitli bahane ve taktiklerine sahne olan perşembe günkü oturumda da sadece 10 madde kabul edildi.

Muhalefet görüşmeleri yavaşlatmak ve tıkamak için ‘önerge’ taktiğine başvurdu. Muhalefet milletvekillerinin konuşma hakkı almak ve böylece görüşmeleri yavaşlatmak için her madde için birden fazla önerge verdiği görüldü. Bu şekilde 25 dolayında benzer önerge verildiği anlaşıldı. Bu önergelerin önemli bir kısmının da esasa ilişkin olmadığı, muhalefetin maddelerdeki kelimelere takıldığı görüldü. HDP’li beş milletvekili teklifin 5. maddesinde geçen “ya da” ibaresinin “veya” olarak değiştirilmesi için önerge verdi.

CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekillerinin, teklifinin yasalaşmasını engellemek için verdiği dikkat çekici önergelerden bazıları şöyle:

* Teklifin 2. maddesinde yer alan “olumlu görüş” ifadesinin “teklifi ile” şeklinde değiştirilmesi.

* Teklifin 6. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “şeklinde değiştirilmiştir.” ibaresinin “şeklinde düzenlenmiştir.” şeklinde değiştirilmesi.

* Teklifin 7. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “madde eklenmiştir.” ibaresinin “madde ihdas edilmiştir.” şeklinde değiştirilmesi.

* Teklifin 10. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ibaresi eklenmiştir.” ibaresinin “ibaresi ihdas edilmiştir.” şeklinde değiştirilmesi.

ENGELLEMELERE RAĞMEN GÖRÜŞMELER HAFTA SONU DA SÜRECEK

CHP, HDP ve İyi Partililerin engellemeleri nedeniyle geciken infaz düzenlemesi için görüşmeler hafta sonu da devam edecek. AK Parti ve MHP'nin aldığı kararla görüşmelerin devam etmesi sağlandı. TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini ancak Meclis'in çalışmalarını sürdüreceğini bildirdi. 

Bilgiç, infaz düzenlemesine yönelik kanun teklifinin, bugün yasalaşmaması halinde TBMM Genel Kurulunun hafta sonu da çalışacak olması nedeniyle İçişleri Bakanlığınca 30 büyükşehir ile Zonguldak'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağına ilişkin Meclis'i bilgilendirdi.

Bilgiç, "30 büyük il ve Zonguldak'ta hafta sonu itibarıyla cumartesi ve pazar için sokağa çıkma yasağı ilan edildi ancak Meclisimiz çalışmalarına devam edecek. Meclis personelimiz de Meclis kimlik kartlarıyla birlikte sorun olmadan Meclis'e gidiş gelişlerini sağlayabilecekler." diye konuştu. 

Yorumlar