Milli Savunma Bakanı Işık, Brüksel'de

- Işık: (2) - "(Yasa dışı göçle mücadele) Yıl sonuna kadar NATO aktivitesinin sonlandırılması ile ilgili görüşümüzü NATO'ya resmi olarak da bildirdik. Bizim için artık NATO'nun Ege’de kuvvet bulundurmasının bir gerekliliği yoktur" - "Yakında NATO'daki kadrolarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. Bu konuda bir boşluk olmayacak. Bundan herkesin emin olmasını isteriz, arkadaşlara gereken şeyler de söyleniyor"

Google Haberlere Abone ol
Milli Savunma Bakanı Işık, Brüksel'de

BRÜKSEL (AA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ege Denizi'nde yıl sonuna kadar NATO aktivitesinin sonlandırılmasıyla ilgili görüşün NATO'ya resmi olarak bildirildiğini vurgulayarak, "Bizim için artık NATO'nun Ege'de kuvvet bulundurmasının bir gerekliliği yoktur. NATO'daki kadrolar da kısa sürede tamamlanacak, bu konuda bir boşluk olmayacak" dedi.

Işık, NATO Savunma Bakanları Toplantısının ikinci gün oturumlarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toplantıya yönelik genel değerlendirmesi sorulan Bakan Işık, toplantının NATO'nun Varşova'daki Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinin ardından gerçekleştirilen ilk toplantı olması bakımından önemli olduğunu ifade etti.

Toplantının terör örgütü DEAŞ'a yönelik Musul operasyonu sırasında ve olası Rakka harekatı öncesinde gerçekleşmesinin de bölge açısından önemli olduğuna değinen Işık, "Bölgedeki gelişmeleri de dikkate aldığımızda önemli bir toplantı. Terörden, AB- NATO ilişkilerine kadar, doğu ve güneyden kaynaklanan tehditten, yasa dışı göçün önlenmesine kadar pek çok konuyu müzakere etmek ve tartışmak, alınması gereken tedbirlerin de görüşüldüğü toplantı." diye konuştu.

Toplantı kapsamında ABD, Almanya, İngiltere, Fransa savunma bakanlarıyla da ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini hatırlatan Işık, görüşmelerde ağırlıklı olarak Musul'da devam eden operasyon, olası Rakka operasyonu, Fırat Kalkanı Harekatı ve Ege'deki göçmen krizinin ele alındığını bildirdi. Işık, görüşmelerin "verimli" geçtiğini de belirtti.

Bakan Işık, bir gazetecinin, NATO'nun Ege'deki görev gücünün ne kadar daha devam edeceğini sorması üzerine, Ege Denizi'ndeki yasa dışı göçün 2015'te günde 7 bini geçen bir sayıya ulaştığını hatırlattı.

Işık, bunun insani trajedilere yol açtığını, güvenlik konusunda da çeşitli tehditlere neden olduğunu belirterek, Türkiye'nin onayıyla başlatılan NATO aktivitesi ve çalışmaların ardından bunun yüzde 96 oranında azaltıldığını vurguladı.

"Bu başarı buraya NATO kuvveti geldiği için değil. Denizde kurtarılan insanların yüzde 90'ını bizim Sahil Güvenlik Kuvvetlerimiz kurtardı" diyen Işık, söz konusu operasyonun amacına ulaştığına işaret etti.

Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Biz Türkiye olarak, şimdi diyoruz ki, 'Bu operasyon amacına ulaştı. Bunun daha uzun süre devam ettirmenin anlam yok.' Zaten yasa dışı göçü engelleyen Türkiye. Biz Türkiye olarak bu konudaki çabalarımızı sürdüreceğiz, NATO kuvvetinin burada bulunmasına gerek yok. NATO şu anda bize Doğu Akdeniz'de özellikle artırılmış güvence tedbirleri konusunda taahhüdünü tam olarak yerine getirmedi. Artı, İtalya, Sofya, özellikle güneyden bir göç dalgası var, burada da kuvvete ihtiyaç var. Karadeniz’de NATO’nun görünürlüğünün artırılması ile ilgili çalışma var, 'Kuvvetleri orada kullanabilirsiniz, değerlendirebilirsiniz' dedik, bunu da yıl sonuna kadar NATO aktivitesinin sonlandırılması ile ilgili görüşümüzü NATO'ya resmi olarak da bildirdik. Bizim için artık NATO'nun Ege’de kuvvet bulundurmasının bir gerekliliği yoktur."

- "Kısa sürede kadro eksiklikleri tamamlanacak"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişiminin ardından özellikle NATO'daki bazı subayların da görevden alındığının hatırlatılması üzerine Işık, darbe girişiminin ardından birçok askerin TSK ile ilişiğinin kesildiğini belirtti.

Bakan Işık, bu nedenle kısa süreli bazı sıkıntıların yaşanabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Şu anda bunun hızla tamamlanması için çalışıyoruz. Yakında NATO'daki kadrolarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. Bu konuda bir boşluk olmayacak. Bundan herkesin emin olmasını isteriz, arkadaşlara gereken şeyler de söyleniyor. Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlet, Türk ordusu güçlü bir ordudur. Bu konuda Türkiye kendi taahhütlerini yerine getirecek güçtedir. Kısa sürede bu kadro eksiklikleri tamamlanacak."

(Bitti)

Yorumlar