Milli savaş uçağında kullanılacak motor belli oldu

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ/TAİ) tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerinin isterleri doğrultusunda 2030’lu yıllar ve sonrası için geliştirilen Milli Muharip Uçak projesinde kullanılacak motor belli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Milli savaş uçağında kullanılacak motor belli oldu

Muhammed Öylek | Sonhaberler.com

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli Muharip Uçak TF-X’te kullanılacak motoru katıldığı bir programda açıklamıştı. Demir, TF-X motoru için prototip ve sonraki sınırlı sayıdaki uçak için General Elektrik (GE) tarafından üretilen F-110 motorunun seçildiğini söyledi.

TUSAŞ tarafından tasarlanan ve geliştirilmekte olan Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağı Milli Muharip Uçağı TF-X’in 2023 yılında ilk uçuşunu yapması bekleniyor. İlk uçuş sırasında kullanılacak olan prototipte General Elektrik üretimi F-110 motor ailesinde bir motor kullanılacak. Uzmanlara göre kullanılması planlanan motorun F-110-129 veya F-110-132 motorlarından biri olması bekleniyor. Savunma Sanayii Başkanı Demir, daha önce yaptığı açıklamada Milli Muharip Uçakta kullanılacağını söylediği motorun 29.000 lbf ve 35.000 lbf arasında itki kuvveti üretmesinin beklendiğini söylemişti.

F-110 MOTORUNUN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI

Türk Hava Kuvvetlerinin 2030’lu yıllardan sonra ana muharebe uçağı olarak kullanacağı TF-X savaş uçağında kullanılması planlanan GE F-110 motorunun avantaj ve dezavantajları Türk kamuoyunda tartışılmaya başladı. F-16 ve F-15 savaş uçaklarında kullanılan F-110 motor ailesi Türkiye’nin yakından tanıdığı ve bilgi birikimine sahip olduğu bir motor. F-16 uçaklarında kullanılan motorun bakım, test ve montajları Türkiye’de TEI tarafından yapılmaktadır. Daha önce, Öncel I, Öncel II ve Öncel IV projeleri kapsamında Türk Hava Kuvvetlerine ait 271 adet F-110 motoru ve Umman Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan 10 adet F110 motorunun montaj ve testlerini gerçekleştiren TEI bu motorlar konusunda oldukça yeteneklidir. TEI, aynı zamanda Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri’ne ait F110-GE-129C motorlarının garanti kapsamında arızalarının gidererek modül montaj, ana motor montaj, kontrol ve testleri gerçekleştiriyor.

F-110 motor ailesi TEI tarafından bilinen bir motor olduğu için avantajlı sayılırken kaplayacağı alan nedeniyle 5. nesil bir savaş uçağı için uygun görülmemektedir. TF-X uçağında F-110 motorunun kullanılmasıyla birlikte tasarımda değişikliklere gidilebilir ve uçak beklendiğinden biraz daha büyük olabilir. F-110 motorunun 5. nesil uçaklarda bulunması gereken düşük radar kesit alanına sahip nozzle (egzoz) olmaması nedeniyle düşük görünmezlik özelliğinin de negatif yönde etkileneceği değerlendiriliyor.

Yorumlar

anıl supercruise de olmayacak gibi bu uçakta :( boş bir 5. nesil geliyor gibi duruyor umarım böyle olmaz
:) Daha kurum başkanının adını doğru yazamıyorsunuz, acaba bilgilerin sahibi kim?