Milletlerarası anlaşma

- Afganistan'daki Türk okullarının Maarif Vakfına devredilmesine ilişkin mutabakat zaptı Resmi Gazete'de yayımlandı

Google Haberlere Abone ol
Milletlerarası anlaşma

ANKARA (AA) - Afganistan'daki Türk okullarının Maarif Vakfı'na devrine ilişkin mutabakat zaptı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kabil'de 23 Şubat 2018'de imzalanan mutabakat zaptına göre taraflar, Afganistan'da faaliyet gösteren Afgan-Türk Çağ Eğitim (ATÇE) isimli kuruluşun yönetiminde bulunan Afgan-Türk Okullarını, iş birliği içinde kalite ve sayısını yükseltmek, uluslararası standartlara uygun hale getirmek amacıyla Türkiye Maarif Vakfı’na devredecek. Bu kapsamda, iki ülkenin ilgili bakanlıkları ile kurum temsilcilerinden oluşan bir Ortak Görev Gücü oluşturulacak.

İlk aşamada Afgan-Türk okullarının devir teslimi tamamlanacak. Ardından okul sayılarının artırılması, okulların kalitesinin geliştirilmesi ve eğitim sisteminin uluslararası standartlara uygun şekilde modernleştirilmesine dair 10 yıllık kapsamlı bir plan hazırlanacak.

Türkiye, Afganistan'a kalkınma yardımları kapsamında Afgan-Türk okullarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla 10 yıl içinde 20 milyon dolar tahsis edecek.

Devredilecek Afgan-Türk okullarının idareci, okul müdürü, öğretmen gibi personelleri Afganistan Eğitim Bakanlığı ile iş birliği çerçevesinde istihdam edilecek. Afgan-Türk Okullarının mevcut eğitim müfredatında bir değişiklik yapılmayacak.

Türkiye Maarif Vakfı, öğrencilerin fiziksel, psikolojik ve eğitim gelişimlerini iyileştirmek için okullarda bilimsel, kültürel ve sosyal faaliyetlerle birlikte eğitim ve motivasyon kampları düzenleyebilecek.

- Okul ve yurtların kapasitesi artacak

Mutabakat zaptına göre, 10 yıl içinde Afgan-Türk Okullarının sayısı 12'den 28'e çıkarılacak, bunlardan 10'u teknik ve meslek okulları olacak. Öğrenci sayısı 5 binden 18 bine çıkarılacak.

İlçelerden gelen öğrencilerin eğitiminde kolaylık sağlaması amacıyla kız ve erkek yurtlarının kapasitesi yüzde 60 artırılacak.

Okullardan başarıyla mezun olan öğrencilerin yüzde 10'una Türkiye’deki devlet üniversitelerini kazanmaları halinde lisans, yüksek lisans ve doktora için burs verilecek.

- Özel okullar devredilmeyecek

Mutabakat Zaptına göre, özel olduğu beyan edilen ve Türkiye Maarif Vakfına devredilmeyen "Omid Afgan - Türk Okulları"nın statüsü, Ortak Görev Gücü tarafından belirlenecek.

Söz konusu okulların isminin değiştirilmesi ve "Omid Afgan-Turk Schools Okulları" ismi altında yeni özel ve devlet okulları ile eğitim merkezlerinin kurulmasının önüne geçilecek. Bu okullarda işe alınması söz konusu olabilecek Türk vatandaşı tüm öğretmenlerin istihdamı için Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliğinin rızası istenecek.


Yorumlar