Millet İttifakı'nın seçim vaadine göre Erdoğan kaybederse bir daha siyaset yapamayacak

Millet İttifakı'nın ortak mutabakat metninde dikkat çeken bir detay ortaya çıktı. Vaatler arasında, "Cumhurbaşkanlığı yapmış kişilere siyaset yasağı getirmek" de bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kaybetmesi ve Millet İttifakı'nın kazanması halinde siyaset yasağı getirilecek.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan kaybederse bir daha siyaset yapamayacak

MUSTAFA KARA / ÖZEL HABER - Millet İttifakı tarafından hazırlanan ve kamuoyuna açıklanan "Ortak Mutabakat Metni"nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimi kaybetmesi halinde bir daha siyaset yapamamasını sağlayacak düzenleme vaadi de yer aldı.

Metinde, terör örgütü PKK'nın uzun süredir talep ettiği, "Yerel yönetimler özerklik şartı"nın ilan edilmesi, FETÖ'nün uzun zamandır beklediği, "KHK'lıların geri alınması" gibi başlıkların yanı sıra gözden kaçan ilginç bir detay daha var.

Altılı Masa'nın mutabakat metninde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kaybetmesi ve kendilerinin kazanması halinde, Erdoğan'a siyaset yasağı planı da var. 

Metinde, "Görevi sona eren Cumhurbaşkanı’na görev sonrasında aktif siyaset yasağı getireceğiz." şeklinde bir vaad yer alıyor.

Metindeki yürütme organını yeniden düzenlenmesi başlığı altında şu maddeler yer alıyor: 

• Yürütmenin Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulundan oluşmasını ancak yürütmeye dair icrai
yetkilerin Bakanlar Kurulu tarafından kullanılmasını sağlayacağız.

• Cumhurbaşkanlığı makamını siyasi sorumluluğu olmayan ve tarafsız bir yapıya kavuşturacağız:

• Cumhurbaşkanlığını milletin ve devletin birliğini temsil eden, devletin başı sıfatıyla
temsili görev ve yetkilere sahip, tarafsız bir makam olarak düzenleyecek, Cumhurbaşkanı’nın istisnai nitelikte tek başına yapabileceği işlemleri Anayasa’da açıkça düzenleyeceğiz.

• Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisine son vereceğiz.

• Cumhurbaşkanının tarafsızlığını güvence altına almak için bir dönem seçilebilmesi kuralını kabul edecek, görev süresini 7 yıl ile sınırlı tutacağız.

• Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisi ile ilişiğinin kesilmesi kuralını düzenleyeceğiz.

• Görevi sona eren Cumhurbaşkanı’na görev sonrasında aktif siyaset yasağı getireceğiz.

Kaynak:
Sonhaberler.com

 

Yorumlar